Репортаж на "Дойче Веле"

Трудово експлоатирани работници в Германия. Те са 300 000 души, обикновено от Източна и Югоизточна Европа, най-често работят в селското стопанство. По закон им се полага поне минималната почасова ставка от 9,19 евро.

Даниел Люквенко се чувства измамена. 19-годишната студентка от Украйна седмици наред се труди на полето на една ферма близо до Хановер.

„Смятам, че ме измамиха, защото в договора ми пише, че ще работя по 6 часа на ден и ще изкарвам по 9,19 евро на час. Всъщност обаче ни плащаха в зависимост от това колко щайги успявахме да наберем. На килограм ни плащаха по 60 цента. Понякога работехме по 14 часа на ден, в събота и в неделя - също“ , разказа украинката Даниел Люквенко.

Ако тези обвинения отговарят на действителността, значи не са били спазени германските закони. Защото минималната ставка от 9,19 евро час важи и за сезонните работници.

ЛИЦАТА ЗАД ПРОТЕСТИТЕ: Историята на една медицинска сестра, напуснала родината

Вече повече от 20 години фермата се ръководи от Пеер Зандер.

„Назначили сме на твърди договори хора от Полша и от Румъния, които работят тук през цялата година“, разказа Зандер.

Към тях се добавят и 250 сезонни работници от Украйна, повечето студенти. Те идват с посредничеството на една агенция в Киев, която им помага и за работните визи. В Германия сезонните работници подписват трудов договор.

„Плащаме им поне по минималната тарифа. Видовете труд са различни. При един вид труд се заплаща на час, там плащаме поне по минималната тарифа. При други видове труд вече се оценява и качеството на извършената работа. Там студентите имат възможност да достигнат заплащане, което е далеч над минималното“ , каза още Зандер.

Украинците плащат по 6 евро на нощувка. В помещенията разполагат с безплатен интернет, могат да пазаруват и да си готвят.

Повечето от тях изглеждат доволни. В крайна сметка работодателят Зандер предпочита да избягва конфликтите. Защото при събирането на реколтата е зависим от сезонните си работници.

Явно обаче в случая с Даниел Люквенко тази система не е сработила. Ето защо тя възнамерява да се обърне към адвокат.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.