В ефира на „Здравей, България” той потвърди, че лихвите на българския пазар са рекордно ниски

Рекордно ниски лихви на българския банков пазар. Това потвърди Левон Хампарцумян в ефира на „Здравей, България”. „Ниските лихви не карат хората да теглят масово кредити. Заем се взима, когато човек има нужда. Фундаменталният смисъл на кредита е да вземеш пари от бъдещия си доход. Затова трябва да сме уверени, че ще може да го изплатим”, каза Левон Хампарцумян.

Той коментира и изготвените от Европейската централна банка правила, които имат за цел да намалят „лошите” кредити.  

Рекордно ниски лихви на българския банков пазар

„Черният” списък предпазва банките от нарастването на необслужваните кредити. Тя пази и клиентите от задлъжняване. Не става въпрос, ако закъснеем с вноската за ден или седмица. Говорим за забавяне с години. Клиентът винаги може да отиде в банката и да обясни, че има проблем и да реструктурира дълга си”, каза още Хампарцумян. Той допълни, че клиентите, чието финансово състояние се промени, ще бъдат наблюдавани по-внимателно, но няма да им се вдига лихвата.

Хампарцумян: Икономиката е циклична, не може да върви само нагоре

„Ако някои влезе в този списък обаче, в бъдеще ще му бъде по-трудно да изтегли кредит.  Лихвите наистина стават поносими. Когато централните банки видят, че инфлацията става прекалено висока, започват да вдигат лихвите, за да приберат парите, които са пуснати на пазара”, поясни Хампарцумян.

По думите му България е в икономически растеж от последното тимесечие на 2013 г. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.