Инцидентът е станал във вторник в района на село Змейово

16-годишно дете загина при трагичен инцидент с АТВ. Катастрофата е станала край старозагорските села Змейово и Ягода. Проверка на NOVA установи, че е допусната серия от нарушения.

 Откриха труп на мъж в двор във Врачанско

Инцидентът е станал на черен път в гората. Тялото на момчето е открито около 18:00 часа във вторник. Предполага се, че самият инцидент е станал в ранния следобед. От разследването досега става ясно, че машината не е регистрирана. Освен това за карането ѝ се изисква шофьорска книжка, а момчето не е имало необходимата възраст за за има такава.

Сигналът за откритото тяло е подаден привечер. На място разследващите намират страшна картина. АТВ-то е с гумите нагоре, след като е премазало 16-годишното момче.

Намериха останки, наподобяващи човешки кости, край село Градешница

„Имал е екипировка, но каската не е била закопчана. Вероятно, ако беше закопчана, детето е имало шанс да оцелее”, коментира Петя Христова - разследващ полицай.

Разследването на инцидента засега се води срещу неизвестен извършител.

„Отговорност може да се търси на лицето, което е предоставило това АТВ на момчето, ако то е предоставено. На този етап нямаме кой е”, заяви Дичо Атанасов - окръжен прокурор на Стара Загора.

Загиналото момче е от село Ягода, но често е карало АТВ в гората край Змейово заедно с други свои връстници. Местните ги познават и са ги предупреждавали за опасността.

В случая са допуснати няколко нередности.

„За въпросното АТВ се изисква да бъде регистрирано съгласно Закона за движение по пътищата, а лицето, което го управлява, да е минимум 17-годишно и да притежава категория Б1”, обясни Димитър Димитров, началник група Пътна полиция – Стара Загора.

Иван Райчев кара АТВ повече от 30 години. Казва, че карането в гора не само е забранено, но и изключително опасно.

„Там има светлосенки, сенки, някои работи не може да ги видиш в далечината, има трева. Най-вероятно инцидентът така е станал, по невнимание”, коментира Иван Райчев.

Прокуратурата събира доказателства и очаква и обясненията на родителите на загиналото момче. Тепърва предстои да се изясни дали някой носи отговорност за този инцидент.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.