Решението влиза в сила от 30 август 2019 г.

Правителството прие решение, с което дава съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана считано от 30 август 2019 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

В съответствие с чл. 7. т. 1 от Закона за Националната служба за охрана освобождаването на началника на службата се извършва след съгласуване с Министерския съвет.

Според Закона за НСО президентът назначава и освобождава началника на службата след съгласуване с Министерския съвет.

Данчо Дяков беше назначен с указ президента Румен Радев на длъжността началник на Националната служба за охрана. Държавният глава удостои Дяков с висше офицерско звание генерал-майор, считано от 7 март 2018 г.

Това се случи, след като януари същата година правителството даде съгласието си генерал-лейтенант Ангел Антонов да бъде освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана. Той беше депозирал пред президента на Румен Радев писмо, с което желае да бъде освободен от поста. От НСО заявиха, че мотивите за оставката са преминаване на дипломатическа служба. Ангел Антонов е Генералният консул на България в Санкт Петербург.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.