Сръбският президент се срещна с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо

САЩ подкрепят Белград и се застъпват за отмяна на въведените от Прищина 100-процентови мита за сръбски стоки. Това заяви във вторник президентът на Сърбия Александър Вучич в ефира на сръбската държавна телевизия относно резултата от срещата му с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, предаде БТА.

Вучич: Помолих Тръмп да промени политиката си за Косово

"Помолих американската администрация да опита, макар че вече го е правила, още по-силно да повлияе на косовските албанци по въпроса за отмяна на митата, които ни бяха наложени преди почти една година. По този въпрос, без съмнение, ние имаме американската подкрепа, защото те, както и ние, смятат, че е важно диалогът между Белград и Прищина да продължи, за да можем по всякакъв начин и на всяка цена да запазим мира и да развиваме икономиката", каза Вучич.

Сръбският президент посочи още, че по време на разговора с Помпейо е повдигнал въпроса за съхраняването на сръбските религиозни обекти в Косово. 

Вучич увери, че Сърбия е готова незабавно да възобнови диалога с Прищина след отмяна на митата. "Ние вярваме, че САЩ още по-силно ще се включат в решаването на проблема в региона", подчерта сръбският президент.

Диалогът за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина бе замразен, след като на 21 ноември 2018 г. властите в Косово въведоха 100-процентови мита за стоките от Сърбия и от Босна и Херцеговина.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.