Тази неделя ще си припомним как журналистът Николяй Дойнов се върна почти век в миналото, за да представи забравени факти за Петричкия инцидент

В най-новата си история България търпи големи териториални и финансови загуби. Дори спечелените победи на бойните полета са следвани от тежки политически неуспехи. Но едно събитие на българо-гръцката граница след края на Първата световна война показва българските политици и дипломация в друга светлина.

Воден от професионалния си и личен интерес, журналистът Николай Дойнов ще върне историята почти век назад, за да припомни на зрителите паметния дипломатически успех, известен още като Петричкия инцидент. Забравените факти ще бъдат представени в Темата на NOVA тази неделя, веднага след централната емисия новини.

"Всичко започна с един разговор с петрички журналист, докато изкачвахме заедно билото на Беласица планина. Когато Григор Дремджиев ми разказа за инцидента от 1925-а и последвалите събития, смятах, че или преувеличава, или много от фактологията не е проверена. Оказа се точно обратното. Григор беше абсолютно прав. Тогава за пръв път чух историята на Петричкия инцидент и реших да я проуча“ – коментира авторът на филма.

Документалният разказ отвежда Николай Дойнов и оператора Росен Илиев до граничния пост при прохода Демир капия, откъдето започва “малката“ война. Спечелването й със силата на аргументите и дипломацията и до днес остава ярко събитие на фона на националните трагедии от 20. век. Включено е дори в книгата “Войната“ на световноизвестния военен историк и анализатор Гуин Дайър.

Освен като един от емблематичните водещи на Новините на NOVA, Николай Дойнов печели доверието на зрителите и със сериозните си журналистически разработки в сферата на историята, археологията и авиацията. Като кореспондент познава отблизо военните и граждански конфликти в Афганистан, Сирия, Украйна, Казахстан и Ливан.

На пропускайте историята на българския военен и дипломатически триумф в Петричкия инцидент в Темата на NOVA тази неделя, веднага след централната емисия новини.