Рискът от нов пожар остава висок

Тонове отпадъци продължават да застрашават сигурността на автомагистрала „Струма” край Дупница. Проверка на NOVA установи, че огромно количество пластмасов боклук все още стои складиран под моста, който беше повреден при огромния пожар на 13 август.

Собственикът на горялото депо под магистрала „Струма” получи две обвинения

Събирането на боклука от нерегламентираното сметище е факт. Но близо 10 дни след огромния пожар много от пластмасите все още остават.

„Пластмасовите отпадъци, които наблюдаваме и полиетиленовите бутилки, и другите композитни материали, при достатъчно висока температура се запалват. Около тях има и хартия, и тънък найлон, така че не мога да знам откъде може да тръгне пожар”, заяви Луиза Димова от РИОСВ-Перник.

Какви са количествата - властите не знаят. Затова не знаят и колко вече са извозени. Не е ясно и какво е трябвало да се направи с тоновете блистери от лекарства, които са основният отпадък.

„От години той се опитва да намери начин да бъдат оползотворявани, но за момента е безуспешно. В България на мен лично не ми е известно да има начин за оползотворяването им”, обясни Димова.

АМ „Струма” край Дупница остава затворена

Собственикът на боклука Кольо Илиев не може да говори с медиите заради обвиненията от прокуратурата. Бизнесът му тук е от много години. Още  преди да има магистрала. Дори няколко години е плащал наем на община Дупница, за да съхранява отпадъците на техен терен.

„Завеждаме иск за тези имоти - за неправомерното ползване и за неплащане на наеми. И община Дупница прекратява договорите”, заяви Крум Милев, зам.-кмет на община Дупница.

От общината обещават да се включат в събирането на отпадъците. Но и оттам още не знаят какво да правят с тях.

„Ще търсим варианти къде да го караме. Ние няма къде да го сложим на територията на община Дупница”, заяви Милев.

От екоинспекцията са дали срок на общината и АПИ да съберат отпадъците до края на септември.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.