Близки на 7-годишната Кристин от Сотиря обвиняват лекар за смъртта на детето

Готова е вътрешната проверка за действията на спешния екип, транспортирал убитото 7-годишно момиченце от сливенското село Сотиря. От Спешното отделение в областния град са препратили показанията на лекаря и шофьора на линейката към здравното министерство.

И тази вечер пред Спешния център в Сливен са се събрали роднини на починалото дете, които търсят справедливост.

Излизат резултатите от проверката на спешния център в Сливен заради Кристин

За пореден ден изключително тежката гледка на пребитата, но все още жива Кристин, която откарва Спешната помощ, е пред очите на Йорданка, която е кондуктор в пътнически превози. Гледката се разиграва пред очите й.

"Продължаваме и няма начин да не го преживяваме. Като пристигнахме, линейката тъкмо спираше. Спря линейката, качиха детенцето на носилката и в линейката. Бабата се качи с детето", каза кондукторът Йорданка Атанасова.

"Детето ревеше, пищеше, опитваше се да се надигне, лежеше на една страна. Дали от болка, дали от ужас, то си знае, милото", каза още кондукторката.

"Може би в самата паника, затвориха вратата и тръгнаха. Докторът се качи отпред и тръгна", заяви шофьорът Васил Пашаланов.

Медикът, откарал Кристин до болницата: Бабата пречеше при преглеждането на детето

Медикът, отзовал се на сигнала, коментира, че не е могъл да се справи със силната емоция на бабата на Кристин, но признава, че не е спазил медицинските стандарти.

„От линейката, това, което ние можехме и трябваше да направим, е да включим венозен източник, да включим банка с противошокови. Невинаги тези правила могат да се спазват точно, както са написани. Основното е несъдействието на бабата. Тя беше в една емоционална криза, за което я разбирам. Само с викове и писъци не стават нещата”, заявява лекарят д-р Недко Димитров.

Комисия ще продължи да разследва действията на лекарите. Все още не е обявено кога ще станат ясни резултатите.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.