Инициативата е под патронажа на президента Румен Радев

Експедиция до заслон "кончето" с участието на президента Румен Радев. Планински водачи, спасители и доброволци доставиха оборудване до новоизградената база и така хиляди туристи ще имат по-голяма сигурност в планината.

Още преди 7 часа сутринта групата начело с президента Радев потегли за заслон „Кончето”. По време на прехода държавният глава оборудва заслона „Кончето” с аптечка, която качи с раницата си от хижа Яворов, а минути по-късно премина и през едноименната местност в Пирин.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

За ремонта на „Кончето” са извършени 8 полета с хеликоптер, а качените материали достигат до 8 тона. Днес заслонът беше дооборудван по време на прехода на президента, който изкачи връх Вихрен заедно с доброволци и планински спасители.

Заслонът се намира на 2760м надморска височина. Миналата година с помощта на 200 доброволци и 300 дарители, днес „Кончето” е ремонтирано.

„Когато човек закъса там, ако няма къде да се скрие, просто шансът му за оцеляване е минимален. Много хора са се спасили, благодарение на този заслон”, обясни Орлин Чачановски, председател на "Планини и хора" - Асоциацията на планинските водачи в България.

Организаторът на инициативата Орлин Чачановски е от 50 години в планината. Извървял е 60 хиляди километра пеша. Планината за него е свобода и средство да цени живота.

Румен Радев отбеляза и необходимостта планинските спасители у нас да разполагат със съвременна спасителна техника, включително хеликоптери.

 Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.