РИОСВ проверява градската пречиствателна станция

Незаконно струпана камара с тор трови въздуха на Разград. От близо седмица жителите на крайните квартали се будят от остра неприятна миризма. Историята се повтаря всяко лято.

От близо седмица вечерните разходки на Димитър Димитров с детето му са истинско изпитание за обонянието и волята. Защото над Разград започва да се усеща остра миризма на оборски тор.

„Децата идват да си играят тук. Но има неприятна миризма, предполагам от земеделците в района, които торят”, коментира Димитър Димитров, жител на Разград.

В най-близките до областния град села – Ясеновец и Мортагоново, миризмата е още по-остра и отблъскваща.

„Затваряме прозорци, врати - всичко, за да не влиза лошата миризма”, разказва Халиме Мюлеимова от Мортагоново.

„Докато спях, прозорецът беше отворен и усещах миризмата”, разказва Мелиха от Мортагоново.

Нергин Аптиев от години работи в чужбина. У дома се прибира само за лятото, колкото да ремонтира родния дом.

„Обичаме си държавата, да си кажем истината. Но все пак, като си дойдем тук, искаме спокойствие и малко чист въздух. Затова си идвам. А като започне да мирише, завладява цялото село. И може би селото е на ниско и затова тук на ниско, се усеща повече”, коментира Нергин Аптиев.

В съседното село Ясеновец, местните имат обяснение откъде идва  миризмата.

„На три километра имаме една стара жп гара. Тя вече не се ползва. Там се складира тор. Имаме 2-3 пункта. Самата процедура не се извършва, както трябва”, коментира Серафим Стоилов – жител на с. Ясеновец.

На посоченото място, екипът на NOVA открива огромна камара птичи тор. Без никой да знае чия е. Биологичният отпадък е струпан върху синора между нивите, на края на разбит път.

А на по-малко от 2 километра от нея е домът на Невзат Узунов. Изселил се в Истанбул през 80-те години на миналия век. Цял живот работил като агроном и в родния Ясеновец се прибира веднъж годишно. „През лятото го трупат предимно и през есента го използват, разхвърлят. Не е целогодишно. Но истината е, че трябва да се внимава с разстоянието, мястото, където се трупа”, коментира той.

„Сега разбирам от вас, че има птичи тор, който замърсява околната среда. И аз имам деца, и аз имам семейство, и аз имам внуци. И съм си местен жител. И живея в селото, не живея в града, в апартамент.”, заяви кметът на Ясеновец.Гюлджан Ахмедов.

В община Разград обясняват пред NOVA, че знаят за проблема. Не знаят обаче как да го решат. Използването на тор е разрешено, но при определени правила. Местните власти не можели да докажат кой точно е торил.

 „Никъде нормативно не е заложено като задължение земеделските производители да уведомят и съответно да бъдат санкционирани, ако не го направят това”, обясни Недим Тахиров, директор дирекция „Програми и околна среда” - Разград.

Ето защо сигналите стигат и до зеления телефон на екоинспекцията в Русе.

„Такъв беше и нашият апел – общинското ръководство да информира населението, за да е ясно на всички евентуално при наличие на миризми кой е източникът им и че няма, евентуално, опасности за населението”, обясни Любомир Атанасов, директор на РИОСВ в Русе.

Когато обаче нито кметът, нито жителите на Ясеновец и Мортагоново знаят чий е птичият тор, се налага намесата на Агенцията по храните.

„Арендаторът, ако въобще има някой, защото ние наистина не знаем в момента на кого са тези торови маси - той би трябвало да ги взема и да ги тори в рамките на 12 до 24 часа.  Той трябва да ги полага на неговите ниви за това време”, обясни д-р Илиян Драмалиев, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Разград.

По закон стопанствата трябва да съхраняват биологичния отпадък на специално изградена бетонова площадка. Така ще се запазят чисти почвата и водата, ако количеството тор е значително.

„Когато се слагат в нивите, също се прилагат специални правила, за да може веднага да се загърлят и миризмата да е по-минимална”, обясни д-р Илиян Драмалиев.

Агенцията по безопасност на храните започва проверка. Ако открие собственика, глобата за съхранение без специална площадка започва от 2000 лв.  Ако кметът на Ясеновец е знаел, но не е взел мерки, глобата за него е поне 500 лв.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе са категорични – те отговарят само за промишлените замърсители.

„В същото време са взети и проби – отпадъчни води от градска пречиствателна станция. И от пречиствателна станция на фирма. В момента текат анализите”, заяви Любомир Атанасов, директор на РИОСВ-Русе.

Проверката на NOVA показа, че в августовската жега в района на градската пречиствателна станция също мирише нетърпимо.

През 2012 година местната власт не успяла да модернизира пречиствателната станция, макар да имало отпуснати пари по оперативна програма „Околна среда”.  По първоначални сметки, заедно с изграждането на 14 километра тръбопроводна и канализационна мрежа, щяло да струва около 35 млн. евро. „Все още има волята на правителството. Отпуснаха ни се средства, целеви, за проектиране на пречиствателна станция и тази година изготвихме проекти и сега ще търсим средства за самата реконструкция и строително-монтажните работи”, заяви Недим Тахиров.

За измерване на качеството на въздуха община Разград ползвала под наем мобилна лаборатория.

 „За да може да се извършва ежедневен, ежечасен, ежеминутен дори мониторинг на въздуха, за да бъдат запознати гражданите по всяко време на денонощието какво се случва в града им. Но сегашният Общински съвет отхвърли тази идея - не искаха да плащат пари и заявиха, че това е популизъм”, заяви Гюнай Хюсмен – областен управител на Разград.

„Когато сложим една такава станция за мониторинг тук в центъра на града, в центъра на града няма замърсител. Това още повече ще дразни хората”, заяви Недим Тахиров.

Проверката на NOVA установи, че градът настина се нуждае от мобилна лаборатория, но не на предвиденото от общината място.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.