Британският премиер обяви, че желае постигане на споразумение за Brexit

Президентът Еманюел Макрон каза на британския премиер, че предпазният механизъм за ирландската граница е незаменим. 

Борис Джонсън на работна вечеря в Париж

"В рамките на това, което беше договорено, трябва да се свърши работа", каза той на среща с британския премиер Борис Джонсън в Елисейския дворец.

Макрон е убеден, че може да се постигне решение в срок от 30 дни и изтъкна, че бъдещето на Обединеното кралство е единствено в Европа.

Джонсън заяви пред Макрон, че желае постигане на споразумение за Brexit и добави, че е бил силно окуражен от срещата с германския канцлер Ангела Меркел. "Искам споразумение. Мисля, че можем да постигнем споразумение и добра сделка", заяви Джонсън пред журналисти. Британският премиер подчерта, че при никакви обстоятелства Обединеното кралство няма да постави граничен контрол на границата между членката на ЕС Ирландия и британската провинция Северна Ирландия. Борис Джонсън подчерта, че разбира желанието на ЕС да запази целостта на единния пазар, но вярва, че това е съвместимо със споразумение за Brexit, което би запазило също и целостта на Обединеното кралство.

Мярката, включена в споразумението между Брюксел и Лондон за Brexit, е основната причина, заради която британците не ратифицираха договора. Но както от Меркел в Берлин вчера, така и от Макрон в Париж, Борис Джонсън получи отказ за отмяната на механизма.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.