Становища по случая представиха от Министерството на здравеопазването и от Министерството на туризма

43-годишен британец почина от легионерска болест – инфекция, причинена от тежка форма на пневмония, след завръщането си от почивка в „Слънчев бряг”, съобщава в. „Мирър”.   

Джон Коуън е нощувал в тризвезден хотел в курортния град. По време на почивката проявил симптоми на грип, които обаче продължили да се засилват и след завръщането му в град Хамилтън, където живеел. Коуън продължил да се чувствал зле няколко дни след прибирането си. Болестта прогресирала и получил пристъп, което наложило да посети личния си лекар. Той бил незабавно приет в болница, където е диагностициран. Коуън починал на 19 юни - една седмица след завръщането си при септичен шок.

Семейството на Коуън обяви, че той е заболял по време на престоя си в българския хотел и ще съди туроператорската фирма.

Няколко дни по-късно от същата болест умира и втори британец, почивал в същия хотел на „Слънчев бряг”. Това е 75-годишният Браян Тейлър. Подобно на Коуън, завръщайки се от почивката си, Тейлър проявил грипоподобни симптоми. Влошавайки се, бил приет в интензивно отделение в град Халифакс на 21 юни, където починал на 17 юли.

Твърди се, че още четирима души са се разболели по време на престоя си в хотела. Тестове на водата обаче показали, че тя е годна за пиене и не е причина за заболяванията.

Онлайн изданието цитира и туристическата фирма "Jet2holidays", уредила почивките на двамата туристи. От там потвърждават, че знаят за случаите и съдействат на разследването. 

"Двама независими специалисти бяха инструктирани да вземат проби от хотела, а акредитирана лаборатория направи тестове на пробите на водата за всякакви замърсявания. Всички резултати бяха отрицателни", казват в становище от "Jet2holidays".

Въпреки това останалите туристи на агенцията са били преместени в други почивни бази. От управата на хотела отказаха да застанат пред камерата ни. Заявиха, обаче, че обмислят да съдят британската преса за уронване на престижа им. Резервации се извършват и в момента, а хотелът е пълен с чужди туристи. Някои от тях вече са научили новината, но твърдят, че не са притеснени.

 

Легионерската болест е тежка пневмония, причинена от бактерия, която живее в застояла вода. Душовете в хотелските стаи са потенциални носители, тъй като водата от тях дълго може да не се пуска, ако стаята е празна. Симптомите се появяват от 2 до 10 дни след заразяването. Заболяването започва с повишена температура, главоболие и мускулни болки, а по-късно и затруднения при дишането.

Хотелиери у нас подозират кампания срещу  Черноморието. 

"Навлизаме в етапа, в който започваме да пускаме големи есенни намаления по българското черноморие. Съответно, може би, тази кампания, която е предприета във връзка с тази легионела, е именно в тази посока", посочи Диана Колчева.

От Министерството на здравеопазването коментираха случая. От ведомството обръщат внимание, че хотелите в курортен комплекс „Слънчев бряг“ ежегодно подлежат на планов и извънпланов (по сигнали) контрол от РЗИ – Бургас, в това число и контрол за наличие на легионели. Освен това пробите, взети от конкретния хотел в „Слънчев бряг“ преди началото на летния туристически сезон 2019, са отрицателни.

От Министерството на туризма съобщиха, че се самосезират по медийни публикации и ще бъде извършена обстойна проверка по случая. Тя е назначена от министъра Николина Ангелкова и ще установи при какви условия британските туристи са пребивавали там. Проверката ще бъде направена съвместно с другите компетентни институции.

Данъчни запечатаха временно 25 търговски обекта по Северното Черноморие

Ето и целия текст на становището на Министерство на здравеопазването:

"Във връзка със съмненията за заразяване с инфекциозното заболяване Легионерска болест/Легионелоза на двама граждани на Великобритания, Министерството на здравеопазването информира:

Ежегодно в Европа се регистрират по около 10 000 случая, като водещи страни по брой заболявания са Франция, Германия, Италия и Испания.

Заболяването засяга преди всичко хора в напреднала възраст, пушачи, с хронични белодробни болести, с компрометирана имунна система и/или с хронични заболявания.

Основните начини за заразяване са чрез инхалиране на легионелите с водни капчици от душови уредби, охладителни кули, декоративни фонтани, системи за охлаждане чрез водна мъгла и др.

Заболяването най-често предизвиква тежки пневмонии, като смъртността достига до 10 %. При диагностициране в начална фаза заболяването се лекува ефективно с антибиотични препарати.

Предпазните мерки включват поддържане на добра хигиена на водопроводни и душови инсталации, климатици с водна циркулация и други водни съоръжения. За целта се използва механично почистване, химични средства, дезинфекция с гореща вода (“термален“ шок). Всички тези мерки ежегодно се предписват от органите на общественото здраве и изпълнението им се проверява от здравните инспектори на РЗИ.

По отношение на конкретните случаи със съмнения за заразяване с инфекциозното заболяване Легионерска болест/Легионелоза, МЗ обръща внимание, че хотелите в Курортен комплекс „Слънчев бряг“ ежегодно подлежат на планов и извънпланов (по сигнали) контрол от РЗИ – Бургас, в това число и контрол за наличие на легионели.

Пробите, взети от конкретния хотел в Курортен комплекс „Слънчев бряг“ преди началото на летния туристически сезон 2019, са отрицателни.

В случай на съмнение за Легионерска болест на територията на страната, Регионалните здравни инспекции издават предписания с конкретни противоепидемични мерки (в това число да се извършва механично почистване на съоръженията и водоснабдителните системи и климатичните инсталации; да се извършва дезинфекция чрез хиперхлориране; да се провежда дезинфекция чрез „термален“ шок – с повишена температура на водата 70-80 градуса С; перманентно да се поддържат високи стойности на топлата вода и т. н.)

Съгласно правилата на работа на Европейската система за надзор на Легионерската болест (ELDSnet), в която България членува, цялата информация по отношение на заболелите лица, както и резултатите от проведените изследвания на хора и среда, са конфиденциални".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.