Има ли злоупотреби с обществени поръчки?

Отново сблъсък в София на тема обществени поръчки. От "Спаси София" изнесоха данни за завишени цени при ремонта на Северния парк. Кметът на район "Надежда" отрича обвиненията и твърди, че това е предизборна атака.

Два месеца преди местния вот конфликтите в столицата се заплитат. Кандидатът за кмет от „Спаси София” обвинява общината в злоупотреби за хиляди левове при ремонта на Северния парк. „Това, което всъщност ние установихме е, че има сериозно разминаване между оферираната цена за парковото оборудване и цената, която ние получихме от същите доставчици, когато сме поискали насрещна оферта”, заяви Борис Бонев от „Спаси София”.

Възстановяват движението по бул. „България” в София

Активистите дават пример с цената на една детска люлка в Северния парк. Поръчана от общината тя струва малко над  4 000 лева. Офертата на същата хасковска фирма, отправена към “Спаси София” била почти четири пъти по-ниска.

„При всеки един елемент, който сме проверили дотук, установяваме разлики от две, три и четири пъти от цените, които са на дребно от съответните производители”, коментира Светлозар Алексиев от „Спаси София”.

Съществувало и разминаване в цените на пет маси за шах и ограда около кучешка площадка.

Представител на фирмата производител определи твърденията на „Спаси София” като „лъжа”. „Има доставка и монтаж. Това са основно най-високият клас съоръжения – изцяло метална конструкция, полиетилен, има 5 години гаранция”, заяви Метин Мехмед - представител на фирмата производител.

Няма да консервират най-новите разкопки в центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Процедурата за реконструкцията на Северния парк е правена от кмета на района. Той извършва този ремонт и контролира обекта”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според кмета на район „Надежда” проблем няма. За NOVA той обясни, че избраната фирма е предложила по-добрите цени и технически специфики.

„Все пак да не забравяме, че „Спаси София” са в политическа кампания, но въпреки това – всеки сигнал, откъдето и да дойде – аз го проверявам”, каза още Фандъкова.

Твърденията на „Спаси София” за злоупотреби бяха освирквани от група хора, дошли за пресконференцията.

Стажант-репортер: Николай Беремлийски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.