Лидерите от Г-7 ще бъдат тържествено посрещнати в курортния град

Биариц и регионът му ще бъдат охранявани от над 13 000 полицаи и жандармеристи по време на срещата на Г-7 този уикенд, съобщава БТА.

Лидерите от Г-7, сред които Доналд Тръмп, Ангела Меркел и Борис Джонсън, ще бъдат тържествено посрещнати в курортния град, който в миналото е бил рибарско селище. През 19-ти век Биариц се превръща в място за срещи на короновани особи, а днес той е средище на любителите на сърфинга.

На около 20 км от курорта хиляди хора вече започнаха своята "контрасреща на върха" в Андай (Франция) и Ирун (Испания), за да изразят недоволството си от Г-7.

Канада е против връщането на Русия в групата на Г-7

След като се сблъскаха с демонстрациите на "жълтите жилетки", френските власти взеха изключително строги мерки за сигурност за срещата в Биариц - за безопасността на лидерите от Г-7 ще се грижат роботи, дронове, спасители, гмуркачи, специално обучени кучета, войници и полицаи.

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер посочи три основни заплахи за сигурността на събитието: евентуално излизане на демонстрации от контрол, терористичната заплаха и опасността от кибератаки.

Кастанер подчерта, че френските власти няма да толерират никакви ексцеси и че, ако се стигне до такива, ще им бъде даден необходимият отговор.

Франция изрази задоволство от "изключителното си сътрудничество" с испанските власти, които разположиха около 3000 служители на силите си за сигурност в баския автономен регион.

На форума на върха на Г-7 в Биариц президентът на САЩ Доналд Тръмп ще има индивидуални срещи с лидерите на Великобритания, Франция, Германия, Индия и Канада, съобщи висш американски представител.

Има вероятност Г-7 да обсъди дали да приеме отново Русия, но гласуване по въпроса едва ли ще има, тъй като групата работи на принципа на консенсуса, каза източникът. По-рано през седмицата Тръмп изрази подкрепа за връщане на Русия в групата, която някога се наричаше Г-8, и предложи това да се реши с гласуване.

Източникът на Ройтерс отбеляза, че Русия не е искала официално да бъде приета отново в групата, което би било необходимо, за да се предприемат каквито и да било стъпки в тази посока.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.