Компанията припомня, че страната ни официално стартира процеса за присъединяване към валутния механизъм ERM II

България може да приеме еврото най-рано през януари 2023 г. Това се посочва в доклад на рейтинговата агенция “Фич”, цитирани от „24 часа”.

Компанията припомня, че страната ни официално стартира процеса за присъединяване към валутния механизъм ERM II (чакалнята на еврото) през юли 2018 г., а решение дали може да се присъедини, се очаква до края на 2019 г. Рейтинговата агенция прави уточнението, че януари 2023 г. е възможен срок, ако се приеме, че България успешно отговаря на критериите за ERM II и след това на по-широките критерии за конвергенция. В доклада се казва, че приемането на евро в страните от Централна и Източна Европа би било положително за тяхната суверенна кредитоспособност.

 “Фич” посочва, че сред ползите е достъпът до статут на резервната валута, което елиминира риска от локални валутни кризи.  Друга полза от приемането на еврото е, че ще подпомогне чуждестранното търсене на вътрешни финансови активи и ще допринесе за гъвкавост на фискалните и външните финанси. Рейтинговата компания изтъква и че се очаква намаляване на кредитния риск, свързан с чужди валути. Друг плюс от присъединяването към еврозоната е достъпът до надеждната рамка на Европейската централна банка за парична политика и средства за ликвидност за банките. По-ниски разходи за такси при трансакции и увеличаване на търговските и капиталовите потоци с останалата част от еврозоната посочват още от компанията като позитиви.

„ПЛЮС – МИНУС НА ДЕНЯ”: За или против влизането в Еврозаната?

 Рейтинговата агенция изтъква и възможността за допълнително външно финансиране. От там са включили в доклада и негативни аспекти, които могат да последват при присъединяване към еврозоната. Като например загуба на гъвкавост на паричната и валутната политика. Агенцията посочва, че също може да има прекомерен приток на капитал, който да доведе до финансови рискове и потенциален скок на цените на кредитите и активите. Друга негативна страна е възможността за предоставяне на финансова подкрепа на други държави членки в случай на програми за спасяване.

В доклада се посочва, че другата държава, която е предприела стъпки към приемане на еврото, е Хърватия, чийто рейтинг е позитивен BBB-. Тя е изпратила писмо, кандидатстващо за присъединяване към ERM II в началото на юли 2019 г. или година по-късно от България. Логично  от агенцията смятат, че най-ранното приемане на еврото за страната е януари 2024 г. “Фич” разглеждат и приемане на еврото от Румъния, която също е изразила интерес към влизане в ERM II, но още няма официален срок за това. Перспективите за приемане на еврото в Унгария, Полша и Чехия оставали отдалечени, с малко политическа готовност и ниска обществена подкрепа.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.