С нея функциониращите рудници стават шест

Нова златна мина у нас. С нея функциониращите рудници стават шест.  Страната ни е на трето място в Европейския съюз по находища и добив на ценния метал. Годишният добив е средно 11 тона злато.  А от днес в Родопите официално стартира работа рудникът „Ада тепе”.

Рудникът „Ада тепе” е от открит тип и е разположен на площ от 95 хектара. Той ще добива около 850 000 тона руда годишно, от които ще се произвеждат около 85 000 тройунции злато.Тук от фирмата уверяват, че ще работи по екологичен способ. След години протести, са взети са мерки природата да бъде опазена.

С официалната церемония добивът на злато в Родопите вече е факт. В него ще работят близо 300 души.

„Десетки милиони инвестиции в инфраструктурата на този регион, за да могат да дойдат милиарди инвестиции. Догодина март месец 2700 лева ще е средната заплата”, каза премиерът Бойко Борисов.

Започва работа новият рудник за добив на злато „Ада тепе” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Работата по откриването на рудника е отнела 12 години, за да бъде той максимално щадяща за природата.

„Нашата работа винаги ще се отразява на природата, тъй като все пак разбиваме скали. Но сега можем да правим нещата така, че да не увреждат природата в дългосрочен план”, каза Джонатан Гудман - председател на съвета на директорите на „Дънди Прешъс Метълс” - Канада.

Тук годишно ще се обработват 850 000 тона руда, без тежки химикали, а отпадъците ще се съхраняват в специално съоръжение вместо в стандартно хвостохранилище.

„С дренажната система, която сме осигурили на това съоръжение събираме всички води. В допълнение сме направили една филтрационна завеса от специални бетони, която не дава никакво пропускане на каквато и да е вода към река Крумовица”, обясни Ирена Цакова - Директор дирекция в „Дънди Прешъс Метълс”.

Именно опазването на водата беше причина през годините да има протести от местните хора. Затова и технологията е променена, а замърсяването на въздуха се следи в реално време.

Добивът от рудник „Ада тепе” ще продължи 8 години. В района има още находища, които тепърва ще се проучват.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.