Темата коментират Ангел Джамбазки, доц. д-р Румен Бостанджиев и адвокат Ивета Анадолска

От ВМРО искат дискусия за въвеждането на т.нар. "химическа кастрация" при сексуални посегателства. Освен това, ще се предложи и отпадане на възможността обвиняем да признае вината си, да поиска съкратено производство, дори да си спести максималната присъда от доживотен затвор.

„Извършителите на сексуални посегателства трябва да бъдат подлагани на медицинско третиране, което да ги направи неопасни за обществото. Това  е вариантът, който ние можем да предложим в момент, в който българското общество не може да приеме да се възстанови смъртното наказание”. Това коментира в предаването „Събуди се” евродепутатът Ангел Джамбазки.

7-годишно момиченце е изнасилено и пребито до смърт в сливенско село (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той е убеден, че за извършителите на такива деяния трябва да има такова. „Личното ми убеждение е, че хора като убиеца на студентката в Свищов нямат място на улицата. Този човек беше с влязла в сила присъда за две други убийства и извърши трето. Той няма да се поправи”, категоричен беше Джамбазки и допълни, че ВМРО е против съкратеното следствие. А извършителите според него трябва да лежат в затвора доживот.

СЛЕД УБИЙСТВОТО НА КРИСТИН: Налагат ли се промени в Наказателния кодекс?

Според сексолога и психотерапевт доц. д-р Румен Бостанджиев проблемът е много по-сериозен „Идеята за химическа кастрация звучи много сталински. Имаме тестостерон – имаме проблем. Махаме тестостерона – решаваме проблема. Нещата са много по-сложни Трябва да имаме разбиране какъв е генезисът на този вид крайни прояви на жестокост и безчовечност”, коментира доц. Бостанджиев.

Паника в село Сотиря след зверското убийство на 7-годишно дете

Според адвокат Ивета Анадолска химическата кастрация няма да реши проблема. „Смятам, че тя няма да постигне търсеният ефект, тъй като се намаляват нивата на един хормон, но психиката на този човек не е променена”, коментира тя.

Какъв е психологическият профил на предполагаемия убиец на детето в Сотиря?

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.