В 09.00 часа беше даден старт на традиционното тичане „Витоша Рън”

В 09.00 часа беше даден старт на традиционното планинско бягане „Витоша Рън – от НДК до Черни връх".

Революционно изкачване на Черни връх

Преди това ще потеглят два пешеходни похода до Черни връх - от Златните мостове  и от Железница. Тържествата за  124-тата годишнина на туристическото движение в България започнаха още в петък пред Народния театър, откъдето през 1895-а Алеко Константинов повел 300 души към Черни връх. В неделя започват и поредица от събития, свързани с 85-тата годишнина на парк „Витоша”. 

Един от най-добрите ни планински бегачи се опита да подобри рекорда за скоростно изкачване на Черни връх. Шабан Мустафа трябваше да премине разстоянието за по малко от 1 час, 36 минути и 45 секунди. За съжаление обаче той не успя да подобри резултата. 

„Надявам се всичко да мине успешно. Участвам в състезанието за 7-ми път. За мен планината е най-приятното място. Емоцията е голяма. В последните години все повече младежи участват в подобни бягания, което е страхотно”, сподели в ефира на „Събуди се” бегачът Шабан Мустафа.

„Ние искаме да им покажем и да ги провокираме, че е възможно от центъра на София да отидат в планината. Да отидат без никакви превозни средства. По много екологичен начин, в същото време да работят за своето здраве”, заяви председателят на Сдружение "Маратон".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.