От материалите той прави светещи конструкции

Мъж от Каварна превръща изхвърлени от морето предмети в изкуство. От естествени материали и с въображение той прави светещи конструкции. Те си имат имена. Някои от тях са библейски, а други съвсем съвременни. 

Едно от тези изкуства е „тишинаторът”, който Станимир Енчев направил от дърво, слама, стара аудиокасетка и малка грамофонна плоча.

"Много шумен свят, всеки гледа да ни вземе вниманието. Тези слушалки със слама можеш да ги сложиш и да си слушаш тишината”, каза Станимир.

СВОБОДА, СУЕТА ИЛИ НЕЩО ДРУГО: Какво е посланието на статуята от боклуци?

Станимир е учил театър в София. Сега той обучава деца в читалището в Каварна. От около две години събира това, което морето не иска, за да го направи интересно за хората. „Има едно място – Островът на съкровищата. Там има неща, изхвърлени от лодки.Тези предмети много ме привличат", заяви Енчев.

Компютърът си Станимир нарекъл „смартпън”. Екранът му е от пчелна пита с катинарче за заключване, диск за музика и пълна мощност.

За Станимир светещите скулптури, които нарича „Сурова светлина”, са начин на общуване, подход към живота, но и към хората.

Какво още е изхвърлило морето вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.