Омбудсманът има по-голям шанс да привлече и гласовете на колебаещите се софиянци

При евентуален балотаж на кметските избори в София, Мая Манолова има шансове да събере повече гласове от Йорданка Фандъкова. Това сочат резултатите от изследване, финансирано и проведено от „Галъп Интернешънъл”.

Фандъкова все още не е решила дали ще се кандидатира за кмет

Социолозите подчертават, че това са нагласите на хората, които твърдо са решили да отидат до урните. С тази уговорка, Манолова би събрала 48 на сто от гласовете на балотажа, а Фандъкова - около 40%.

Според социолозите, омбудсманът има по-голям шанс да  привлече и гласовете на колебаещите се софиянци.

В същото време половината от интервюираните твърдят, че са удовлетворени от работата на Фандъкова, като кмет на столицата.

Независимо от този резултат, софиянци искат промяна.  56 % се обявяват за нов кмет. 29 на сто са за оставането на Фандъкова на поста.

В класацията за общински съветници води ГЕРБ С 24 %. На второ място е БСП с 18 %. Третата позиция е за „Демократична България” - 10%. Следва ВМРО (с коалиционни партньори като НФСБ). Те събират 6%.

Движение „България на гражданите“ има 3%, СДС - 2%, а „Движение 21“ – също 2%.

Местните избори – проблеми и решения

Изследването е финансирано от Галъп Интернешънъл. Сондажът е проведен сред 802 души по телефона между 5 и 9 август. Той е част от независимата изследователска програма на агенцията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.