Наркобосът беше заловен с фалшива шофьорска книжка по време на отпуск от затвора

Наркобосът Будимир Куйович, който излежава 16-годишна присъда за трафик на дрога, преди ден беше заловен в кола на магистрала „Тракия" с фалшива шофьорска книжка. Оказа се, че по това време е бил в отпуск от затвора. Той му се полагал заради труда, който редовно полагал – като чистач и озеленител, в затворническото общежитие от открит тип в Казичене. Бил преместен там от Централния софийски затвор през пролетта на 2017 г. и режимът за излежаване на присъдата му бил променен в лек, каза в ефира на „Здравей, България” началникът на затвора в столицата главен инспектор Десислав Трайков.

Наркобосът Куйович арестуван на магистралата, докато излежава присъда

„Куйович има 2500 изработени дни, които са били достатъчно основание за намаляване на присъдата му с 3 години и половина. Към настоящия момент остатъкът от присъдата му е две години и половина”, каза Трайков. Той подчерта, че наркобосът е бил преместен в Казичене и сполучил право на годишна почивка според становищата на много експерти. Освен това, през последните 5-6 години нямал дисциплинарни нарушения. „Куйович многократно е награждаван заради трудовата си дейност”, каза още Трайков.

След като бе заловен с фалшива книжка зад волана, издадена уж в Португалия, черногорецът отново е преместен в централния корпус на затвора в София. „Следва дисциплинарна санкция, а после и завишаване на режима за изтърпяване на наказание”, поясни Трайков.

Той определи като „абсурд” допускането, че външен човек може да е донесъл документа менте на Куйович в Казичене.

Бившият главен секретар на МВР ген. Валентин Петров пък заяви, че знае за още два случая, при който осъденият е бил хващан с фалшиви документи за самоличност.

Съдът не пусна предсрочно Будимир Куйович

„При единия документи му бяха издадени със служители на служители в Стара Загора, а при другия - с писмено разпореждане на главния секретар на МВР по това време Илия Илиев”, каза ген. Петров. 

Преди повече от 10 години името на черногореца разтърси МВР. Имаше съмнения за чадър над неговата наркомрежа. Стигна се до оставки на полицейски шефове. Докато течаха делата на Куйович, той успя да обвини тогавашния вътрешен министър Румен Петков, че е вземал пари от него. Петков подаде оставка като член на кабинета на Сергей Станишев. Главният секретар на ведомството Илия Илиев беше освободен, а антимафиот номер едно по това време ген. Валентин Петров подава оставка. Сега генералът призовава за показване на всички материали по делата срещу Куйович. И отрече твърденията на наркотрафиканта, че е получавал такса "спокойствие", за да прикрива дейността му.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.