Разчистването на терените с констатирани нарушения се очаква да приключи в средата на септември

Масови проверки на мостови съоръжения в цялата страна. Откритите нарушения са 120. От Агенция „Пътна инфраструктура” са инспектирали близо 4 000 съоръжения за нерегламентирано използване на пространството под мостовете.

Пускат едното платно на АМ "Струма"

Под най-голямото мостово съоръжение в град Дряново от половин година фирма използва терена за склад и паркинг на тежка техника.

„Това е така наречена база на строителна фирма, която изпълнява европейски проект. Писмото от Областно пътно управление е със срок до 30 август. Има уверение, че фирмата ще премахне фургоните и оградите в срок – петък”, обясни инж. Пламен Пенчев от община Дряново.

Общината и фирмата си поделиха отговорността за избора на мястото.

„Взехме общо решение да е на това място. Това е и градския пазар, който е преместен заради ремонта на улицата. В тази част, под моста, са зеленчуци и плодове”, допълни Пенчев.

Оказва се, че пространството под моста на град Дряново се използва и за традиционен пазар. От АПИ са видели и още интересни решения за ползване на терена под мост.

„Гражданите в летните месеци използват съоръженията като място за отглеждане на животни, рогат добитък и пернат”, коментира председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

Отнемат лиценза на фирмата, чийто склад горя под АМ „Струма”

В случай, че отпадъци под мост не бъдат премахнати от собственика им, санкцията за физическите лица е от 200 до 500 лв., а за юридическите - от 1000 до 3000 лв. Там, където нарушителите не могат да бъдат констатирани, държавата ще чисти за своя сметка.

Проверките под мостовете започнаха на 14 август след инцидента на магистрала „Струма”. Заради натоварения трафик през почивните дни от АПИ въвеждат облекчаваща организация на движението.

„В петък от 14:00 ч. се въвеждат 2 ленти в посока „Кулата” за лекия трафик и една към София. Тази организация продължава до 10 ч. в неделя, когато трафикът се обръща и става 2 ленти в посока София и една към „Кулата””, посочи Иван Досев.

Експерт пред NOVA: АМ "Струма" е била на косъм от срутване

Ремонтът на съоръжението, част от магистрала „Струма”, ще струва малко над 1,8 милиона лева.

Разчистването на терените под мостовете с констатирани нарушения се очаква да приключи в средата на септември.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.