Ексминистърът смята, че премиерът трябва да уволни шефа на Централния софийски затвор

„Случаят с Куйович показва сериозен проблем с правилата в затворите и възможностите, които осъдените получават за трудолюбието си. Трогнах се от изявлението на директора на Централния софийски затвор Десислав Трайков. Той е Архимед на затворническия труд. Пресметнал е, че Будимир Куйович има 2500 изработени дни. Това означава, че за 10-те години, които е излежал, е ползвал около 1500 почивни. Освен това, Трайков има невероятно усещане за доброта. Той казва: „Куйович многократно е награждаван за трудовата си дейност”. Така бившият вътрешен министър Румен Петков коментира изказване на шефа на Софийския затвор, направено в ефира на NOVA в сряда.

Присъдата на Куйович била намалена заради добро поведение

Петков определи начина на говорене на Трайков за Куйович като "грубо погазване на усещането за справедливост, и то с участието на държавата". Ексминистърът изрази мнение, че премиерът би трябвало да уволни Трайков още днес. 

Преди повече от 10 години името на черногореца разтърси МВР. Имаше съмнения за чадър над неговата наркомрежа. Стигна се до оставки на полицейски шефове. Докато течаха делата на Куйович, той обвини тогавашния вътрешен министър Румен Петков, че е вземал пари от него. След това Петков подаде оставка като член на кабинета на Сергей Станишев.

Наркобосът Куйович арестуван на магистралата, докато излежава присъда

Към днешна дата ексминистърът определя тези обвинения като "нелеп опит за самозащита". И настоява за разсекретяване на делото във Варна, на доклада на ДАНС, изготвен по онова време, както и на предоставените от МВР доказателства по случая "Куйович".

Съдът не пусна предсрочно Будимир Куйович

"Разсекретят ли се тези неща, ще се знае серия дълбоко вредни практики в МВР, които ние срязахме. Хората, които работиха добре по този случай, впоследствие бяха отстранени от ведомството", заяви Петков. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.