280 милиона души може да бъдат прокудени от земите си заради покачващото се морско равнище, сочи доклад

Океаните, които са източник на живота на Земята, могат да станат най-лошите ни врагове в световен мащаб, ако не бъде направено нищо за значително ограничаване на парниковите емисии. Това се казва в доклад на ООН, предаде БТА.

Рибните запаси могат да намалеят, щетите от циклоните да се увеличат и 280 милиона души да бъдат прокудени от земите си заради покачване на морското равнище. Това твърдят специалистите от Междуправителствената експертна група за климатичните промени в специалния доклад за океаните и криосферата - тази част от земната система, която съдържа замръзнала вода под някаква форма (снежна покривка, ледници, полярни шапки, замръзнала земя).

Изследване: Скоростта и мащабите на глобалното затопляне – най-големите от 2000 години насам

Докладът от 900 стр. ще бъде представен официално на 25 септември на среща на Междуправителствената експертна група за климатичните промени в Монако.Той е четвъртият на конкретна тeма, публикуван от ООН за по-малко от година. Предишните бяха не по-малко стряскащи - за ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса, за биоразнообразието и управлението на земите и световната хранителна система.

До 2030 г. над 120 млн. души може да обеднеят заради климатичните промени

Според доклада за океаните и криосферата, заради покачването на морското ниво 280 милиона души може да се наложи да напуснат местата, където живеят. И това е в оптимистичния сценарий, при който затоплянето ще бъде ограничено до 2 градуса Целзий в сравнение с доиндустриалните температури. 

От 30 до 99 процента от вечната замръзналост - земята и скалите, които са заледени през цялата година, ще се разтопи до 2100 г., ако изпускането на парникови газове продължи със сегашния темп. Само в Северното полукълбо пермафростът така ще освободи "въглеродна бомба" от въглероден двуокис и метан и ще засили затоплянето.

Явленията, които вече са в ход, като спадане на кислорода в морската вода и покачване на температурата, могат да намалят трайно рибните запаси, с които се изхранват много хора. Щетите от наводненията могат да се увеличат 100, ако не и 1000 пъти до 2100 г.
От топенето на ледовете ще се получи голямо количество сладка вода, но след това тя ще намалее много. Това ще засегне милиарди хора. 

Ако температурите се увеличат с 2 градуса Целзий до 2100 г., това ще предизвика рязко покачване на морското ниво. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.