Общината в Благоевград планира да ги замени с други атракциони

Ще останат ли пясъчниците от детството в историята? Общината в Благоевград поведе истинска революция срещу съоръженията - заменя всички замърсени пясъчници с други атракциони.

Всички деца имат история с пясъчника на площадката. Част от тях потъват в прах и бодро подхвърлят кофички и лопатки, под одобрителния поглед на родителите си. Други обаче успяват да се порадват на пясъка само докато зоркият майчин, бащин или бабин инстинкт се задейства. Срещу видимо замърсените, иначе игрални пространства.

Когато забелязва, че в пясъчниците влизат повече кучета и котки отколкото деца, община Благоевград решава постепенно да ги закрие. Така меката на детската игра, пакост, лудория и изобретателност, скоро може да изчезне от Благоевград. За спокойствие на едни и за скука на други.

МРРБ: ЕС ще инвестира над 1 млрд. лв. за модернизация на учебни заведения до 2020 г.

В общината са измислили с какво ще се реваншират пред децата, когато останат без пясъчници.

„На мястото на пясъчниците ще бъдат положени нови занимателни игри, съоръжения, които отговарят на нормативната уредба. Най-различни занимателна игра тип дама, клатушка, люлка, пързалка, това зависи от самата детска площадка какви възможности има”, обясни инж. Даниела Палева.

Според психолози пясъчниците са много полезни за децата, защото игрите с кофички, лопатки и пясък развиват въображението им.

„Успокоява психиката на детето и развива въображението”, обясни психологът Ива Пачавурова.

Педиатрите обаче предупреждават, че пясъчниците може да са опасни, ако животни ги използват за тоалетна.

„Изпражненията на животните винаги би могло да донесат опасност, защото животното се храни с отпадъчна храна и би могло да попаднат примерно тении, кучешка тения може да и различни други паразити”, обясни д-р Рени Коричкова, общопрактикуващ лекар.

Никой не отрича самата игра в пясъка. Но как тя да гради имунитета, а да не разболява? 

„Ако участъците, в които са изградени такива пясъчници - детските площадки, бъдат ограничени, бъде ограничен достъпът на домашни любимци, на практика няма да има такава опасност. Чистият пясък си е чист пясък. И в този ред на мисли на морето ние ще изгребем ли пясъка, или ще го покрием, или ще спрем разхождането на кучета? Няма как, опасността на пясъка е както на морето, така и в пясъчника”, обясни д-р Рени Коричкова.

Решението обаче изглежда взето. До момента три от пясъчниците на благоевградските площадки са премахнати. Така ще се действа и при всеки следващ родителски сигнал за мръсен или опасен кът.

Откриха новоизградена детска площадка в район “Искър”

В София, само в район „Люлил” има над 200 междублокови пространства с детски площадки.

„Стремим се да ги поддържаме качествено”, заяви кметът на района Милко Младенов. „Понякога пясъкът се ползва за дребни строителни дейности, още по-абсурдното е,  когато се ползва за подложка на домашните любимци”.

Младенов обаче заяви, че няма планове да бъдат премахвани тези пясъчници, защото и родителите в района ги искат.

„Площадките не се поддържат добре. Наредбата вменява цялата отговорност на общините. Пясъкът трябва да бъде дезинфекциран 2 пъти в годината”, заяви д-р Момчил Сиджимов, Национален център по обществено здраве и анализи. 

Репортери: Антон Чавдаров, Ева Костова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.