Темата коментираха Карлос Контрера от ВМРО и адвокат Николай Беров

„Да се върне смъртното наказание ще бъде в противоречие с тенденциите в наказателното правораздаване в света. При едно демократично развитие на страната да се връщаме към това наказание за мен няма да бъде правилно. Що се касае до химическата кастрация – трябва да се включи към системата от наказания в Наказателния кодекс. На второ място трябва да се определи кръгът от лицата, спрямо които да се прилага наказанието”. Това становище изрази адвокат Николай Беров в предаването "Здравей, България". 

7-годишно момиченце е изнасилено и пребито до смърт в сливенско село (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той допълни, че в ЕС е противоречива практиката спрямо химическата кастрация. В много страни се прилага като наказание.„Аз съм „за” включването на такова наказание. Но смятам, че трябва да се определи някакъв възрастов минимум – от 22 или 25 години, както е в много страни”, допълни юристът. 

Ново разтърсващо престъпление в Сотиря: Двама мъже опитаха да изнасилят дете

На това мнение е и представителят на ВМРО Карлос Контрера. Той допълни, че партията ще внесе предложение за промяна в законодателството, засягаща съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления. „Него го има от миналия мандат. И пак ще бъде внесено. Усеща се все по-силно дефицит на справедливост в обществото. А той поражда гняв.”, коментира Контрера и допълни, че политиците трябва да убедят обществото, че това е необходима мярка.

"Нужен е дебат по тази тема", категоричен е представителят на ВМРО.

Ще спре ли химическата кастрация насилниците?

Каракачанов: Смъртно наказание за тежки престъпления трябва да има

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.