Животното имало кърлежи

Пореден случай на жестокост над животно. Мъж от варненското село Горни Чифлик влачил завързано за автомобила си куче. Причината е, че животното е нападало кокошките му. За това сигнализираха зрители на NOVA. След като кучето било пуснато на другия край на селото, то успяло да намери пътя към дома си и се върнало.

Случката се разиграва във варненското село Горни Чифлик по време на пътешествието на Боби, теглен от кола.

„Изведнъж видях как една кола влачи нещо зад колата си. Като наближих видях, че е куче, още мърдаше, мъчеше се животното”, каза свидетел на инцидента - Ерфан Неджмединов.

Стопанинът на кучето Боби твърди, че не искал да го убива. Затова решава да го върже за колата и да го закара в края на селото, където да го пусне на свобода.

7 месеца условна присъда за жесток побой над домашно куче

„То се напълни с кърлежи. Разболя се, лекувах, го. Аз съжалявам много за моето куче, гледал съм го от три месеца. Влачех го полека, то си вървеше, наблюдавах по огледалата, но като наближих края на селото видях, че се е влачело”, заяви собственикът на кучето – Жеко Димов.

Той не знаел че това, което извършва, е престъпление. „Аз ако исках да го убия щях да го изкарам в гората. Ще го убия и ще го оставя”, каза още Димов.

„Въпрос на отношение към живо същество, независимо дали става въпрос за човек. Това са хора, които са склонни в някакъв следващ етап от развитието си да посегнат на човек с това тяхно разбиране. Съвсем не се е интересувал от това, дали животното ще бъде наранено, дали изобщо изпитва някаква болка и страдание”, коментира Явор Гечев от Фондация „Четири лапи”.

Боби е с кърлежова инфекция и натрошени зъби. В купичките имало стара вода и домати с хляб. След инцидента кучето е с охлузни рани по корема и лапичките. И нищо, че се казва Боби - всъщност се оказва момиче. Вече е в клиниката на Animal hope, където ветеринари полагат медицински грижи за него.

„Животното живее в изключително лоши условия, вързано на синджир в един варел. Съмнявам се, че е полагал грижи”, каза още Гечев.

Районната прокуратура във Варна проверява случая. Законът е категоричен - ако някой прояви жестокост към гръбначно животно, причини му противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от 1 000 до 5 000 лева.

„Не знам какво ще правим”, каза Жеко Димов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.