Нямат право да се движат по пътищата в София, заяви комисар Любомир Костадинов

"Пътна полиция" подгони електрическите тротонетки. Според КАТ те нямат право да се движат по улиците. Полицаите ще санкционират всеки водач на такава тротинетка, ако бъде хванат на улицата.

В София вече има електрически тротинетки за споделено ползване (СНИМКИ)

Георги Вангелов кара електрическа тротинетка от 2017 г. "Напоследък нашумяха и вече се отвориха много въпроси за безопасност, регулация и ограничение на скоростта", каза водачът на електрическа тротинетка.

А заради зачестилите инциденти с електрическите тротинетки, "Пътна полиция" погна водачите им. "Всички тези новоизлезнали електро моторчета, моторетки, тротинетки, както им казват, нямат право по закон да се движат по пътищата. Имаме доста инциденти с тях и си попадат и те под ударите на закона и тези, които ги управляват се водят, че управляват нерегистрирано МПС. Санкционираме ги", каза комисар Любомир Костадинов от "Пътна полиция" - София.

Регулация за електрическите тротинетки липсва. Затова и на водачите им не е ясно къде точно могат да управляват въпросните возила. "Вече са създадени работни групи, които работят това да се регламетира по-детайлно законово, за да изключим възможността при настъпване на ПТП да пострадат както граждани, така и други", каза още министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Според адвокати, докато няма ясни правила, санкциите за електрическите тротинетки ще падат в съда. "Теоретично те са мпс-та, но те не подлежат на регистрация, съответно те няма как да бъдат регистрирани и собствениците им да бъдат наказани", заяви адвокат Илия Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи.

"Как може да се ограничи мпс, което не фигурира в закона за движение по пътищата? Казвам ви, аз си купувам самолет и се оказва, че няма къде да кацна. Обаче, аз си кацам, където искам и те ме санкционират", добави Георги Вангелов.

"Те нямат изобщо право да се движат, защото нямат типово одобрение поне за нас", каза комисар Костадинов.

"За мен трябва да се кара и по пътя и по велоалеята, но банкетите на София са адски тесни - 50 см. вечер особено никакъв шанс. Само едно малко отклонение, някой минава с 60 и всичко приключва. Каквото реши "Пътна полиция", но трябва да има санкции", каза Вангелов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.