Неговите разкази за хората и природата останаха в историята на българската литература

На 15 септември се навършват 100 години от рождението на писателя Николай Хайтов. Неговите разкази за хората и природата останаха в историята на българската литература. Изложба с ученически и студентски рисунки по „Диви разкази” на Хайтов беше отрита тези дни в София.

Инженер-лесовъд по професия, автор на поредица от разкази за българската история и за комуникацията между човека и природата, Николай Хайтов е и сценарист на знакови за българското кино филми. "Със заснемането на филмите на Хайтов започнаха да се правят по по-различен начин снимките в киното. Това ще бъдат пътуващи изложби", каза пред камерата на "Плюс-Минус.Коментарът след новините" синът на писателя Здравец Хайтов.

"Говори с Ива": Синовете на Николай Хайтов

По думите му творчеството на един автор става незабравимо чрез посланията. "Продължават да се правят спектакли, да се снимат филми по негови разкази. Фондация "Памет" направи съвременен поглед върху "Диви разкази", написани преди 50 години. Това е и основата на изложбата, която ние представяме - "Творчески щрихи", каза още синът на Николай Хайтов.

Сборникът "Диви разкази" е емблематичен за творчеството на Хайтов и е знаков за българската проза от миналия век. "Бодливата роза" е и книга, написана за опазването на природата. За Хайтов съхраняването на гората беше едно от неоценимите богатства, които България има. Това е и неговата голяма любов като инженер-лесновъд", заяви Здравец Хайтов.

Целия разговор със сина на писателя Николай Хайтов гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.