Това се случва след като проверка доказа, че там се използва неразрешен вид гориво - биомаса

ТЕЦ-Перник спря част от мощностите си след разпореждане от екоминистерството. Проверка доказа, че там се използва неразрешен вид гориво - биомаса.  

След спирането на генераторите в ТЕЦ-а, въздухът над Перник се изчисти, твърдят местни жители. От своя страна собствениците на централата спряха топлата вода в града и обявиха, че ще търсят правата си в съда.

Отровен ли е въздухът край топлоцентралата в Перник?

Намесата на прокуратурата, жандармерията и екоминистерството и спирането на два от генераторите в ТЕЦ „Република” успокои местните хора. От топлоцентралата твърдят, че не замърсяват, а въздухът се е изчистил още преди спирането на генераторите.

„При нас нищо не се е променило от началото на акцията и най-вероятно причината не е в нас. В момента някой друг, който видя какво се случва се е снишил леко”, коментира изпълнителният директор на ТЕЦ-Перник Любомир Спасов.

Спират два от генераторите на ТЕЦ-а в Перник, използвали неразрешено гориво

От дружеството атакуват екоминистерството, защото според тях е неспособно да реши проблема с въздуха над Перник. „Последните 3-4 дни при всички проверки е записано, че горим единствено кафяви въглища. Ние наистина сме използвали биогориво и сме декларирали, че го горим под формата на слама и дървесен чипс”, допълва Спасов.

Проверката беше разпоредена от прокуратурата, за да се разбере дали в четирите централи, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, се горят незаконно боклуци. От общината потвърждават, че има съмнения за нередности. „От 6 месеца има нарушения. Направени са 16 проверки и институциите са се включили активно. Надявам се да продължим да работим по проблема”, посочи кметът на Перник Вяра Церовска.

Главният прокурор прати разследващи в няколко ТЕЦ-а (ВИДЕО+СНИМКИ)

От ТЕЦ-Перник заявиха, че спирането на генераторите ще остави града без топла вода. „За Топлофикация е ясно, че спирането на производствения процес води до сериозни загуби и щети. За града това означава, че остава без топла вода”, обясни Любомир Спасов.

Перничани се притесниха за топлата си вода сега и за парното си през зимата. „Но ако се случи по-добрият вариант е да нямаме топла вода директно от ТЕЦ-а и да няма обгазяване, и да се диша спокойно”, каза Даниела Григорова.

Протест в Перник заради замърсяването на въздуха

От Министерството по околна среда и водите уточниха, че „Топлофикация Перник” трябва да спре само две от мощностите си. Централата обаче има право да ползва генератор, с който може да подава топла вода към града.

От ръководството на ТЕЦ „Република” заявиха, че двата генератора няма да работят до момента в който не бъдат отстранени всички нередности, установени при проверката на екоминистерството.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.