Хари Кейн вкара три гола в българската врата

България загуби с 0:4 от Англия в европейските квалификации от група А. Четвъртите в света от последния шампионат на планетата оправдаха всички предварителни очаквания и разбиха съперника с 4:0, съобщава Gong.bg

За кой ли път Хари Кейн се превърна в герой на тима на Гарет Саутгейт с хеттрика си в българската мрежа, а освен това асистира и за единственото друго попадение на негов съотборник, дело на също много активния Рахийм Стърлинг. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българските национали изиграха много силна първа част, в която обаче фрапантна грешка на Пламен Илиев и защитата пред него даде възможност на Хари Кейн да открие. През тези 45 минути по нищо не си личеше, че островитяните са тоталният фаворит, а и нашите момчета имаха своите шансове. 

А след като Вандерсон изпусна да изравни малко след почивката, дойде и мощният удар на "трите лъва". Хари Кейн удвои от дузпа, малко след това Рахийм Стърлинг оформи класиката, а в 73-та минута таранът оформи хеттрика си от втора дузпа и сложи окончателно точка на спора. 

Българите започнаха мача прибрано, изчакваха момента си и оставиха топката в краката на англичаните. Нямаше някакви опасности от страна на домакините, а първият шанс в двубоя се откри именно пред родните "трикольори". Той дойде в 5-та минута. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тогава Марселиньо направи много хубав и хладнокръвен пробив, като пусна превъзходно за Вандерсон пред границата на наказателното поле, а дебютантът стреля неособено силно и в крайна сметка не затрудни Джордан Пикфорд. 

Първият изстрел на островитяните дойде едва четвърт час след началото. Тогава Рахийм Стърлинг намери на добра позиция бившия си съотборник в Ливърпул Джордан Хендерсън, но неговото изпълнение беше под всякаква критика и топката излезе в аут. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В 19-та минута "трите лъва" стигнаха и до попадение, но то не беше зачетено. Тогава пак Стърлинг направи пробив по десния фланг и пусна страхотен пас за Хари Кейн сам срещу вратата, но нападателят на Тотнъм беше в засада и голът му не беше маркиран от реферите. 

Така се стигна до 24-та минута, когато домакините поведоха след нелепата грешка на българските защита и вратар. Тогава при един аут Пламен Илиев незнайно защо пусна на няколко метра пред него за Васил Божиков, той пък още по-незнайно защо реши да му върне, стражът се паникьоса и подаде на Рахийм Стърлинг в пеналтерията. 

Оттам последва светкавичен пас за Хари Кейн във вратарското поле, а от такава позиция головият хищник не пропуска - 1:0. В тази ситуация критики заслужава и Николай Бодуров, който изгледа положението отблизо и не се намеси. Като цяло обаче отговорността за този абсолютен гаф е колективна. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това успокои англичаните, които продължиха просто да владеят топката и да се задоволяват да не допускат опасности пред Пикфорд. Но можеше да бъдат наказани в 32-та минута. Тогава Страхил Попов беше изпуснат по десния фланг и направи страхотно центриране за Галин Иванов, който беше оставен непокрит пред вратарското поле да стреля с глава, но изпълнението му беше под всякаква критика и Пикфорд улови. 

До почивката нямаше много други възможности, но все пак малко преди края на полувремето Маркъс Рашфорд сложи топката на главата на Хари Кейн на няколко метра от нашата врата, но изстрелът му не затрудни Илиев. Малко след това домакините поискаха и дузпа за игра с ръка на Георги Сърмов, но такава просто нямаше. 

Така реферът наду свирката за край на първата част без повече интересни ситуации пред двете врати и развръзката остана за втората част. А тя започна по страхотен начин и интригата умря изключително бързо след началото ѝ. 

Първо България можеше да вкара първия си гол на "Уембли" от Георги Аспарухов-Гунди насам от 1968 г., когато Вандерсон изскочи сам срещу Джордан Пикфорд след невероятен пас на Марселиньо, но мощният му изстрел беше париран от вратаря. Това беше най-чистото положение за родния тим в целия мач, но за жалост не се превърна в гол, а това можеше да направи събитията на терена съвсем различни. 

И последва светкавичен отговор на англичаните. Още в следващата си атака те стигнаха до дузпа. Маркъс Рашфорд нахлу на скорост в наказателното поле, но далеч от вратата. Николай Бодуров изостана и го повали с шпагат със задния си крак, а реферът не се поколеба да покаже бялата точка. От нея Хари Кейн направи 2:0 в 50-та минута и всичко свърши. 

И за да е категорично ясно това, те вкараха и трети гол в 55-та минута. Тогава поредната грешка на безумно слабия в този мач Николай Бодуров, при която той подаде на скорост за бързия Маркъс Рашфорд позволи на играча на Манчестър Юнайтед да пусне в наказателното поле за Хари Кейн, който пусна на празна врата за Рахийм Стърлинг пред голлинията и той не сбърка - 3:0. 

След тази развръзка англичаните решиха да се забавляват и да играят за публиката си. Те обстрелваха от дистанция, плетяха комбинации, но на практика нямаха сериозни положения пред Илиев. Но сякаш "миришеше" на гол пред нашата врата. 

И такъв падна в 72-та минута, когато Хари Кейн навърза защитата ни в наказателното поле, влезлият на мястото на Бодуров Кристиан Димитров влезе в съприкосновение с тарана и реферът пак даде дузпа за домакините. Кейн пак беше безпощаден и реализира хеттрика си. 

Четвърт час преди края България имаше най-чистото си положение в тези минути, когато получи правото да изпълни пряк свободен удар на 18 метра от вратата. Тогава Ивелин Попов стреля опасно под гредата, но Джордан Пикфорд изби. 

Състави на отборите: 

Англия: Джордан Пикфорд, Киърън Трипиър, Дани Роуз, Деклан Райс, Майкъл Кийн, Хари Магуайър, Рахийм Стърлинг, Джордан Хендерсън, Хари Кейн, Рос Баркли, Маркъс Рашфорд;

Резерви: Том Хийтън, Ник Поуп, Трент Алекзандър-Арнолд, Бен Чиуел, Джо Гомес, Тайрон Мингс, Хари Уинкс, Мейсън Маунт, Алекс Окслейд-Чембърлейн, Джеймс Мадисън, Джейдън Санчо, Калъм Уилсън;

България: Пламен Илиев, Страхил Попов, Николай Бодуров, Антон Недялков, Васил Божиков, Кристиян Малинов, Георги Сърмов, Галин Иванов, Марселиньо, Вандерсон, Ивелин Попов;

Резерви: Христо Иванов, Мартин Луков, Кристиан Димитров, Георги Пашов, Симеон Славчев, Кирил Десподов, Божидар Краев, Георги Миланов, Дани Младенов, Иван Горанов, Георги Терзиев, Николай Димитров;

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.