Общо над 6000 такива са получени на горещата линия за онлайн безопасност през 2018 година

Над 6000 са сигналите на горещата линия за онлайн безопасност през 2018 година. 2/3от тях са за сексуално насилие над деца. Това са данните на Асоциация „Родители”. За подобряване на комуникацията в интернет- пространството те стартираха кампания  "Героят си ти."

Езикът на омразата, непознатият враг от другата страна на монитора, психическият тормоз- това са малка част от опасностите, които дебнат децата ни в интернет-пространството  и социалните мрежи. Асоциация "Родители" търси вариант тази среда да стане безопасна за подрастващите и младите хора. А кампанията Героят си ти е по инициатива на младежите към асоциацията. „Моите връстници, по-голяма част от тях не искат да станат по-добри, затова е нашата кампания, за да може тази част да се присъедини към нас, за да правим добро, за по-добро общество в онлайн средите  и социалните мрежи”, коментира 17-годишният Даниел Димитров, участник в кампания.

Баща преби двете си деца в Разградско

Идеята е всеки ученик, родител, учител да сподели в социалните мрежи една добра постъпка, която е извършил през ваканцията. „Те като споделят в онлайн пространството първо го зареждат с позитивно съдържание  и второ, езикът с който го правят е абсолютно позитивен и дават пример и на другите деца”, коментира Антоанета Василева от организацията.

И ако ние възрастните делим света на офлайн и онлайн, то децата ни са израснали в ерата на интернет. Те не познават свят и живот извън мрежата. А там често стават жертви. „50 процента от децата си признават в едно наше изследване което правихме че не разпознават фалшива информация от истинска. Склонни са да общуват с непознати в интеренет и това цялото нещо ги поставя в страхотни рискове, включително и много бързо попадат на неподходящо съдържание като търсят нещо”, допълни Василева.

ДА ПРЕБИВАШ ДЕТЕТО СИ: Разказът на момиче - жертва на системен родителски тормоз

От асоциацията са изготвили наръчник за дигитална грамотност. Събраната в него информация, както и други препоръки на специалисти ще бъдат представени на образователното министерство.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.