Коментират Боян Чуков и Пламен Юруков

България е територия, върху която се води хибридна война. Това заяви международният анализатор Боян Чуков в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„Това, което се случва в момента не е изненада. Тази тенденция е от 10-15 години и касае предимно Източна Европа. Всичко това е свързано с голямата геополитика и факта, че на практика ние сме в епохата, когато нямаме гореща война с кинетични оръжия, а хибридна война, която е със съвсем други средства. Всичко това става с помощта на информационно-психологически технологии, които се владеят най-много от водещите геополитически фактори”, обясни Чуков.

Според него и тези, които твърдят, че на 9 септември е имало преврат и тези, които считат, че  е тогава е победен нацизма имат достатъчно аргументи. „За това нормалното е като цивилизовани хора да тръгнем по пътя на испанците, на французите, така както те заровиха томахавката. Считам, че е крайно време в София да издигнем паметник на капитан Списаревски, който е свалил американски бомбардировач, бил е против гонката на комунистите в армията, защитавал е евреите, бил е противник на антисемитите”, добави той.

По повод 9 септември: Оцветиха в червено фонтан в центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Бившият председател на СДС Пламен Юруков изрази мнение, че  България ще бъде „разкъсана” от интересите на Русия, ЕС и САЩ.

„България е разпъната по няколко направления от интересите на различни сили. България е избрала своя път към Брюксел, трансатлантическото сътрудничество, България е член на НАТО и съюзник на САЩ, което означава, че Москва има своите интереси и ще се стреми по всякакъв начин да ги постигне – било чрез култура, било чрез провокационни и не толкова провокационни изложби.  Така, че България е територия, която ще бъде разкъсана от тези интереси и ще има всякакви проявления”, посочи той.

„За мен 9 септември може да се сравни с падането на България под Османска империя”, подчерта Юруков.

Напрежение: Външно министерство с остра позиция заради изложба за 9 септември

Говорителят на руското МВнР: България се опитва да пренапише историята си

По повод на изложбата, която ще бъде представена в Културно-информационния център на Русия у нас под надслов „75-години от Освобождението на Източна Европа от нацизма” Пламен Юруков коментира: „Начинът, по който се прави не е красив. Той дразни българската общественост. Реакцията на МВнР беше достойна и съвсем нормална, но не мисля, че ще се случи нещо повече”.

Боян Чуков посочи, че не очаква драматичен разрив в отношенията между България и Русия заради изложбата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.