Изследването обхванало 3 000 германци на възраст между 35 и 65 години

Ниският ръст е свързан с увеличен риск от диабет тип 2. Това сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

По-високият с 10 сантиметра ръст се изразява в средно 41% по-малък риск от диабет за мъжете и 33% по-малка вероятност от диабет за жените. Авторите на изследването са взели предвид също други фактори, като възраст, начин на живот, образователен ценз и обиколка на талията.

Как вредна диета може да доведе до слепота?

Изследването обхванало 3 000 германци на възраст между 35 и 65 години, подбрани сред 27 000 участници в широкомащабно здравно проучване. Става въпрос за наблюдателно изследване, което използва статистически данни, но не открива причинно-следствена връзка.

Заключенията са по-категорични за участниците с "нормално тегло", при които с 10 сантиметра по-високият ръст е свързан с 86% по-малък риск от диабет за мъжете и с 67% по-малка вероятност от диабет за жените.

Това може да се дължи на по-ниско ниво на мазнините в черния дроб и на по-добър кардиометаболитен профил, поясниха учените. Резултатите от изследването са публикувани в Diabetologia.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.