Президентът на САЩ не бил съгласен с много от неговите предложения

Ново сътресение в Белия дом. Американският президент Доналд Тръмп уволни съветника си по национална сигурност Джон Болтън. Решението си Тръмп отново обяви в Twitter, а като мотив посочи, че в повечето случаи не бил съгласен с Болтън.

"Не се нуждаем вече от услугите на Болтън в Белия дом. Поисках оставката на Болтън, която той ми връчи тази сутрин", написа Тръмп в социалните мрежи.

 „Приоритетите и политиката на Джон Болтън не са в синхрон с президента”, заяви помощник прессекретарят на Белия дом Хоуган Гидли.

Минути по-късно, самият Болтън написа в Twitter своята версия, според която е предложил снощи да подаде оставка, но Тръмп е отложил разговора за утре.

Отменената среща между президента Тръмп и талибаните е била ябълката на раздора, твърдят запознати. Болтън е смятал такава среща за лоша идея, дори казал това директно на президента. Според други източници, Тръмп все повече се дразнел от открития тон на съветника си по национална сигурност.

ЦРУ е извело от Русия свой агент

„Да, Джон е много добър. Джон има ясно виждане за нещата и това е добре. Аз всъщност често го успокоявам. Невероятно, нали?”, коментира Тръмп.

Близки на Тръмп твърдят, че той се оплаквал, че Джон Болтън иска да започне война, а съветникът смятал, че президентът се огъва твърде много пред диктатори.

„Президентът вярва на Ким Чен Ун”, заяви Джон Болтън.

Уволнението на Болтън идва малко преди той да даде планирана пресконференция с държавния секретар Майк Помпео и министъра на финансите Стив Мнучин.

Очаква се президентът Тръмп да назначи нов съветник по националната сигурност следващата седмица. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.