Коментират Иво Илиев и д-р Николай Брънзалов

Социалните мрежи ще блокират постове, които са против имунизациите.

Instagram ще блокира антиваксър хаштаговете

Как се стигна до завръщането на морбили?

Социалните мрежи ще могат да разпознават постовете със съдържание против ваксините по два начина, обясни в ефира на „Здравей, България” специалистът по дигитален маркетинг Иво Илиев.

„Единият е благодарение на изкуствен интелект, който ще търси ключови думи и фрази, но това може да бъде манипулирано, тъй като е важен начинът на изписване. Другият начин е докладването на новините от потребителите на социалните мрежи”,  уточни той.  

Илиев обясни, че антиваксърите в мрежата са всъщност малка група от хора, която се възползва от страховете на хората. "Профилите не са много, но информацията е голяма", добави специалистът.

СЗО разтревожена от съпротивата срещу ваксините

Имунизацията – "Да бъде или да не бъде?"

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ д-р Николай Брънзалов подчерта, че е приятно изненадан от инициативата. „Като практикуващ лекар по никакъв начин няма да се съглася с каквито и да е антиваксърски прояви, а след като има и добронамерени хора, които искат да помогнат да се реши този проблем, аз приветствам идеята”, каза той.

Д-р Брънзилов обясни, че осигуряването на ваксина за всички нуждаещи се групи изисква много тежък труд. „Това е една подигравка с нашия труд, когато антиваксъри намират какъвто и да е вариант за изява, защото действително е трудно”, каза той.

Заместник-председателят на БЛС обяви, че няма промяна в документите за имунизациите на децата в яслите, детските градини и училищата.

"В София се престараха и изпратиха мейли на колегите, че трябва да издаваме бележки  с номера на поставената ваксина и бележка от лекаря, че е поставена. Това е невъзможно да се случи. Ние съхраняваме тази информация, но трудно може да се издаде като документ. Това вече не е необходимо. Документите ще се издават по реда от миналата година", обясни той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.