Те твърдят, че получавал и субсидии за тях

Как десетки жители на бобовдолското село Мламолово загубиха земеделските си земи? В  Дупница дадоха ход на дело за незаконно присвояване на земеделски земи. Местните хора твърдят, че с фалшиви подписи имотите им са били отнети от кмета на селото Георги Александров. Днес въпреки че се водят дела, той продължава да е кмет, а хората продължават да са без земи.

Заради дългото отлагане на делото ощетените жители от Мламолово се събраха в сградата на съда, за да чакат справедливост. В селото не спира да се говори, че кметът Георги Александров, чрез подставена фирма е получавал близо 450 хиляди лева годишно от субсидии - за земи, които са притежание на местни жители. Сега, единственото, което селският управник прави, е да отказва да отговаря на въпроси. И при първите заседания на съда и сега - когато делото е в ход, той повтаря, че не иска да коментира. Говорят само ощетените - хората, които преди няколко месеца случайно един от друг разбират, че са дали на кмета земите си за по 15 години напред.  „Тръгнахме да продаваме имоти и излезе договор за 15 години, който не съм подписвала, и оттам беше изненадата”, сподели Радка Христова, една от ощетените жителки на Мламолово.

„Кметът е правил само фиктивни договори, нито е земя орана, нито е добив изкарван, нито е давана аренда. И са си вземали субсидиите от европейските фондове тия субсидии”, пък разказа Петър Василев.

10 декара земя ми е блокирана, не мога да правя нищо, от кмета обаче тука дори не искат да ми обърнат внимание съдията. Той е подписал договор че 15 години той е собственик, той е, аз съм никой, 15 години подписа договор в списъка.  Кметът е сложил отгоре шапка дето викат, това е безобразие ми направил, колко ти знаеш, толко3я и аз знам, нищо не ме е уведомил. Плюс  това от 16-та година, ние сме трима наследници, около 40 декара земя, той не е дал по едно кафе на никой”, каза Райчо Спасов.

А списъкът на хората е дълъг. Всички казват, че договор, с който да отдават земята си за 15г. не са подписвали. И никога не са преговаряли с кмета Александров за подобно нещо. „За една година ужким, а става за 15 после.Плати за една аренда да ползва, той си писал за 15.. Ние научаваме чак след това от полицията, тогава разбрахме”, коментира Пламен Йолев.

Делото в съда няколко пъти се отлага. Все заради нечии отсъствия. А хората казват, че съдебният състав им се струва предубеден. И обмислят да искат отвод на съдията. „Гледам хорицата, те са измъчени душички, те не смеят да говорят, то трябваше него да го махнат от работа, да освободят хората, и цяло село беше да дойде тука да се плаче. Той действа на хората, секретарката доколкото знам, тя призовкитене им дава, крие им призовките, плаши ги, че дело нема да има, много хора на мене се оплакват, но как да докажем аз тия неща, като нема възможност”, заяви Петър Василев.

Междувременно черешовите масиви, които са присвоени от хората, са почти унищожени при пожар, възникнал при странни обстоятелства. Местните се съмняват, че насажденията са жертва на умишлен палеж. И въпреки това хората чакат земите си обратно. Едни за да ги продадат, а други само за да опазят честта и достойнството на тези, които са им ги завещали.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.