Абсурдният случай е от Асеновград

 Здравен абсурд. Болницата в Асеновград трупа хиляди левове дългове, за да спаси човешки живот. Клиничната пътека на пациент е била за 10 дни, но заради неприключило лечение той остава в болницата вече 100 дни.

„Пациентът е при нас от 2 юни 2019 г. Той постъпва с клинична картина на болестта ХОББ (химична обструктивна белодробна болест) във Вътрешно отделение. Болният страда от заболяването дълги години. Провеждал е домашно лечение. Пациентът е постъпил с екзацербация на 1 юни. На 2 юни е приведен в Интензивното отделение за лечение”, обясни пред NOVA началникът на отделението д-р Красимира Караманова.

Тя допълни, че от няколко дни мъжът диша свободно, но има моменти, в които се налага да му бъде подаван кислород през кислороден катетър – около 1-2 литра за минута. Има надежда той да бъде изписан скоро и да се лекува вкъщи.

Казусът с над тримесечния престой на пациента е безпрецедентен за лечебното заведение. До момента то е предприело действия по случая и е потърсила съдействие от други здравни заведения, но без резултат. „Преди години в София съществуваше дихателен център и всички тежки случаи на пациенти с апаратна вентилация бяха насочвани натам, но центърът вече е закрит”, коментира д-р Иван Червенков, управител на болницата. 

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че ще направят проверка по случая и пациентът няма да бъде оставен без необходимото лечение.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.