Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев

В местните избори ще участват 59 партии и 7 коалиции. Това съобщи пред журналисти Александър Андреев, член и говорител на Централната избирателна комисия, съобщава БТА.

Регистрацията на партии и коалиции приключи в сряда. В законовия срок са подадени заявление от 64 партии и осем коалиции. От тях са регистрирани 59 партии и седем коалиции, като е отказана регистрацията на пет партии и една коалиция. Причината е, че документите им не съответстват на решенията на ЦИК или пък броя на подкрепящите ги са по-малко от нужните 2 500.

Три нови електронни услуги за предстоящите избори

„На миналите местни избори през 2015 година са участвали 74 формации - 71 партии и три коалиции при подадени документи от 81 партии и три коалиции”, припомни Андреев. „В ЦИК досега са постъпили три сигнала и девет жалби”,каза още той.

Сред основните принципни решение на ЦИК е решение 993 за контрол по отпечатването на бюлетините за произвеждане на изборите. Решение 1055 е за броенето на преференциите и процедурата за броене и нанасяне на данните в протоколите. „Когато не е отбелязана преференция в бюлетината, тя отива в полза на водача на съответната листа”, припомни Андреев.

На 16 септември изтича срокът, в който партии, местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии. На тази дата гражданите на ЕС, които отговорят за активно избирателно право, могат да заявят желанието си да бъдат вписани в избирателните списъци. „Тези граждани на ЕС, които вече са вписани в избирателните списъци, не е нужно да подават заявление, освен ако не са се отписвали”, посочи още Андреев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.