Те не са съгласни с кадрови промени в екипа на медията

Журналисти излязоха на протест пред сградата на Българското национално радио. Те изразяват несъгласието си с кадрови промени. А в петък сутрин предавателите на Програма „Хоризонт" бяха изключени за 5 часа заради планирана профилактика.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по този казус. Тя е възложена на ДАНС, СЕМ и КРС и ще се проведе под прякото ръководство на заместник-главния прокурор Иван Гешев.

Служителите на обществената медия се събраха, за да подкрепят колежката си Силвия Великова, след като в четвъртък бе обявено, че тя вече няма да води предаването „Преди всички”. Освен това, ръководството взе решение да й отнеме съдебния ресор, който тя оглавява от години.

Снимка: Булфото

По-късно самата Великова написа във Facebook, че е получила обаждане от шефовете си, които й съобщили, че ще продължи да води предаването си. Връщали й и ресора, но за него щял да работи и друг човек, които щял да отговаря за плурализма.

В петък сутринта Управителният съвет е изслушал изпълнителният директор на Програма „Хоризонт” Николай Кръстев и подкрепя позицията му, че „липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите”. Затова на директора било препоръчано да „предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми”. В становището се казва още, че Кръстев е гарантирал пред УС, че Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в „Преди всички”.

Директорът на „Хоризонт” съобщава в четвъртък на Великова, че повече няма да е репортер в съдебно-криминалния ресор.

„В официалната част просто ми го съобщиха. Неофициално – вече го казвам с цялата условност в това, че те ще отричат, че е имало такъв неофициален разговор, който не мога да докажа, защото не съм го записвала – че критично отразявам единствената номинация за главен прокурор и заради това се налагал натиск върху генералния директор, не знам от кого”, обясни Великова.

Николай Кръстев, който е временен директор на програмата, обяви, че е взел решението еднолично.

„Не ми е оказван натиск. Сам взех това решение. Никой не ми се е обаждал, никой не ме е съветвал. Темата за главния прокурор не беше тема, когато говорихме с нея към 13:30-13:40 часа. Предишните дни не съм бил директор. От вчера съм директор, а днес съм с папка пред вас”, каза Кръстев.

Снимка: Булфото

В папката е оставката му. Депозирал я сутринта по време на изслушване по случая.

„Смятам, че човек трябва да носи отговорност за делата си. За мен това е плод от липса на административен опит”, добави още Кръстев.

Самата Силвия Великова беше върната като водещ на предаване и репортер в съдебния ресор още вчера вечерта.

„Връщат ми ресора с обяснението, че ще има още някой, който да осигурява плурализъм”, уточни водещата на „Преди всички”.

„Силвия Великова не е свалена. Не е уволнявана. Продължава и е журналист от програма „Хоризонт”, посочи Кръстев.

Темата с БНР се пренесе и в пленарната зала на парламента. БСП излязоха с декларация, в която обвинява управляващите, че погазват свободата на словото. Документът беше прочетен от лидера на социалистите Корнелия Нинова.

„Вчера беше опозицията, днес е журналистиката, утре кого, уважаеми управляващи и г-н Борисов, ще дискредитирате? На кого ще затворите устата, кого ще оковете в белезници и ще подкарате към следствието”, запита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Снимка: Булфото

От Русе премиерът Бойко Борисов отрече да има каквото и да било отношение към решението за свалянето на Силвия Великова от ефир. Министър-председателят каза още, че в четвъртък вечерта е разговарял с журналистката по телефона. Помолил да предадат и на шефа на БНР, че ако това решение не бъде отменено, то парламентарната група на ГЕРБ ще инициира оставката му в НС.

Снимка: Булфото

"Когато научих за свалянето на Великова, аз й се обадих лично. Може би 20 години, когато бях главен секретар, тя беше криминална журналистка. Даже и на празници сме се поздравявали. Като чух за тази глупост, която са сътворили, обадих й се да ми потвърди. Аз не познавам директора на БНР, не съм го и виждал, освен ако случайно не е заставал до мен. Помолих да му предадат, защото изпълнителната власт само дава парите, а не се меси... Все пак обаче аз съм и председател на партия. Това ме прави и шеф на най-голямата парламентарна група, която е гласувала за неговия избор. И, ако не поправи това безобразие, ще отида в парламента и ще поискам групата на ГЕРБ да му вземе оставката", заяви Борисов.

Междувременно Комисията за регулиране на съобщенията обяви, че извършва обстоятелствена проверка на всички факти и обстоятелства по отношение на излъчването на сигнала на БНР. След приключването на проверката КРС ще излезе с официално становище. Днес програма "Хоризонт" спря излъчване от 6:00 до 11:00 ч. Поради предварително планирана техническа профилактика, предавателите на програма "Хоризонт" на БНР спират излъчване на 13 септември 2019 г., петък, в часовата зона между 06:00 и 11:00 ч., се казваше в съобщение на сайта на БНР от вчера.

Репортери: Владислава Тричкова, Лора Инджова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.