Родриго Дутерте води решителна битка и срещу търговията с дрога в страната си

Президентът на Филипините Родриго Дутерте предложи на гражданите да стрелят по служители, искащи подкуп, но без да ги убиват, съобщава БТА.

"Ако плащате данък, такса или вадите справка и служителите поискат подкуп - ударете ги. Ако пък имате оръжие, стреляйте по тях, но не ги убивайте, защото при разследване на случая може да не бъдете помилвани", заяви филипинският лидер.

По думите му корупцията здраво се е вкоренила в почти всеки държавен служител в страната. Дутерте обеща, че ако човек стреля по някой корумпиран, "няма да бъде пратен в затвора, а само сериозно наказан физически".

Президентът отбеляза също, че ако бъде разкрит случай на корупция в неговата администрация, той ще привика подкупния и ще позволи на жалбоподателя да го удари по лицето.

Преди да бъде избран на висшия пост, Дутерте бе кмет на южния град Давао и се прочу с остри изказвания във връзка с решаването на тежките проблеми на страната.

През 2016 г. настоящият държавен глава поведе решителна кампания срещу наркоразпространението на Филипините. По данни на полицията в сблъсъци са били убити близо 5000 души, замесени в производство и търговия с дрога. Позицията на Дутерте предизвика възмущение зад граница. Експерти на ООН по човешките права настояха да бъдат спрени екзекуциите на заподозрени, извършвани без съд.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.