Целта е да се види къде са предимствата на висшите учебни заведения

МОН планира нова операция по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" за 40 милиона лева. Това обяви на семинар в Правец заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

"Средствата ще са предназначени за университетите, за да инвестираме в ефективното управление на висшите училища, в изготвянето на стратегически цели, на вътрешна и външна независима международна оценка на техния капацитет. Целта е да се види къде са предимствата на университетите, какви са техните профили, тъй като няма как да влезем в европейските университетски мрежи или в големите проекти по програмата "Хоризонт Европа", ако висшите ни училища нямат специфични направления, с учени, с научна инфраструктура, с публикации и патенти", каза  още тя.

Определиха най-добрите университети в света

Тя обясни, че вероятно тази нова схема ще започне до края на годината, като се цели да се определи предприемчивостта на университетите, а бизнесът да участва в програмите им. "По този начин ще може да се види кои са регионите, университетите и направленията, в които трябва да инвестираме през новия програмен период", каза Ангелиева. Тя съобщи, че всички държавни и частни университети ще могат да участват с проекти в тази нова операция по ОП, но от години от ЕК искат нашите университети да се състезават и да има конкуренция между тях. "Има шест направления, свързани с университетите и те са за ефективното управление, за модернизирането на учебните програми, за интернационализацията, за използването на цифровите технологии в учебните програми, за увеличаване на научноизследователския потенциал и за усъвършенстване на уменията и знанията на преподавателите", поясн и тя.

Заместник-министър Карина Ангелиева съобщи, че утре се открива 31-ото издание на Европейския конкурс за млади учени, на който ще бъдат представени 100 научни проекта от 37 държави. Европейският конкурс за млади учени е уникален и е предназначен за ученици и студенти от първи курс, които представят на него своите научни разработки. В Европа има нужда от 100 000 иновативни изследователи, каза Ангелиева и добави, че форумът в София ще бъде открит от българския еврокомисар Мария Габриел.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.