Най-малко един човек е загинал при огнената стихия

Голям пожар е избухнал в ранния следобед в района на Саронида в източната част на региона Атика, на около 50 км от центъра на гръцката столица, предаде БГНЕС. Това е район, който не е гъсто населен, но заради огъня, се е наложило частична евакуация.

От общината изпратили чрез Facebook призив към гражданите да напуснат домовете си, а според гръцките медии, на 112 жители е била оказана спешна помощ в района, където избухнал пожарът. Кметът на Сароникос, община Саронида, също изпратил апел за евакуация чрез гръцката телевизия Sky.

Четири пожара бушуват в Гърция

„Вятърът е силен, с много висока интензивност, огънят гори в населени места. Моля, помогнете ни и кажете да се евакуира района“, каза кметът на Сароникос Петрос Филипу по телевизията. По решение на гръцката полиция е затворена за движение част от пътя Атина-Сунио, минаващ през засегнатия от пожара район.

По-късно БТА също, че най-малко един човек е загинал при огнената стихия. Доброволец е починал в района на Пелопонес, вероятно в резултат на вдишване на дим

Десетки ваканционни къщи бяха евакуирани в курорта Саронида, на 45 километра източно от Атина. Пожари бушуват също на островите Крит и Хиос. Гръцката гражданска защита издаде предупреждение за най-високо ниво на опасност от пожари за днес и уикенда. Над 100 души загубиха живота си в пожари в района на Атина през юли миналата година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.