Това реши лондонски съд

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж ще остане в ареста по време на разглеждането на искането на САЩ за екстрадирането му. Това реши лондонски съд, предаде ТАСС, цитирана от „Фокус”.

В момента Асандж, който участва в съдебно заседание чрез видеовръзка, излежава 50-седмична присъда за нарушаване на условията за гаранция. Решението на съда означава, че Асандж ще остане в затвора след изтичане на този период, въпреки че австралийските адвокати се опитват да оспорват законността на екстрадицията му от САЩ и очакват процесът да продължи с месеци.

САЩ подадоха молба за екстрадиция на Джулиан Асандж

"Днес се явихте в съда, защото Вашият срок на лишаване от свобода скоро ще приключи. Когато това се случи, Вашият статус ще се промени от затворник, който изтърпява присъда, в лице, което очаква екстрадиция", каза съдия Ванеса Берайцер, подчертавайки, че на адвокатите на Асандж е била дадена възможност да поискат освобождаването на клиента си под гаранция, но те са отказали. Берайцер добави също, че подобна петиция едва ли би била предоставена, тъй като съдът има "съществени основания да вярва", че Асандж би направил пореден опит да избегне правосъдието.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.