Животоспасяващата операция е извършена в столична болница за женско здраве

Тумор с размери на новородено бебе извадиха лекари от тялото на 50-годишна жена. Животоспасяващата операция е извършена в столична болница за женско здраве.

Миомата е най-разпространеният доброкачествен тумор при жените в световен мащаб, показват данните. У нас близо 40% от българките или почти всяка втора жена в репродуктивна възраст страда от това заболяване, което често води и до трудности при забременяване. 

Без да подозира Маргарита живее с тумора цели две години. Не обръща внимание на симптомите. "Напълняваше ми коремчето, но си мислих, че е нещо нормално. Преди две седмици на работа получих силен кръвоизлив, припаднах. Много голям шок, защото не знаех точно какво се случва", каза Маргарита Манолова.  

Лекарите бързо поставят диагноза - огромен миомен възел с тегло от над 3 килограма и 800 грама. Следва спешна операция. "Притеснявах се какво се случва в моя корем, какво ще извадят докторите. И те не знаеха като го отворят какво ще видят вътре, какво ще намерят", каза още Манолова.

Отстраниха 6-килограмов тумор от бедрото на мъж

"В такъв момент виждаш страха в очите на пациента и разбираш, че това да отложи посещението при гинеколог е било единствено и само от страх", заяви акушер-гинекологът д-р Ваня Атанасова.  

Отстраняването на тумора продължава над 2 часа. Налагат се две спешни кръвопреливания. "Размерът на миомата за моята практика от 19 години е най-големият, с който съм се сблъсквала. Има рискове от нараняване на съседните органи, рискът от кръвозагуба е много по-голям, възстановителните процеси също могат да бъдат по-забавени", каза д-р Атанасова. 

След престоя в реанимацията Маргарита постепенно се връща към нормалния начин на живот. С последните новини в лечението на миома у нас пристигна един от най-добрите специалисти в света - Серхио Хаимович, който пръв въвежда медицинския лазер в хистероскопията - метод, при който се оперира с помощта на миниатюрна камера, навлизаща в тялото. 

 "70% от жените на възраст около 50-те имат миома. При повечето тя е съпроводена с почти пълна липса на симптоми и проблеми. Само около 30% от жените наистина имат индикации като болка, кървене или безплодие", добави гинекологът проф. Серхио Хаимович. 

В повечето случаи обаче навременната диагностика на тумора гарантира пълно възстановяване. Съветът на лекарите е да се преминава през профилактичен преглед поне веднъж в годината. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.