Според правителството има опасност от използването на МДВП като предлог за военни действия срещу страната

Правителството на Венецуела смята, че има опасност от използването на Междуамериканския договор за взаимна помощ (МДВП) като предлог за военни действия срещу страната. Това заяви на пресконференция в Женева външният министър Хорхе Ареас, цитиран от БГНЕС.

Доналд Тръмп наложи нови санкции на Венецуела

На среща във Вашингтон на 11 септември Организацията на американските държави (ОАД) се съгласи да обсъди механизма за прилагането на МДВП спрямо положението във Венецуела. Договорът позволява да се задейства широк спектър от мерки, включително международно военно участие. Сред страните, съгласили за обсъждането на механизма, са Аржентина, Бразилия, Хаити, Гватемала, Хондурас, Доминиканската Република, Колумбия, Парагвай, Салвадор, САЩ и Чили. Инициативата бе подкрепена и от венецуелската опозиция, която ОАД признава за законен представител на Венецуела.

„Това е опасно, защото нахъсаността, с която това се прави, особено от граничните с Венецуела държави, подсказва, че те ще задействат, поне теоретично, механизма за военна атака срещу Венецуела. Кой разпореди да се задейства МДВП? Господин Тръмп, който ни заплашва с военни действия”, заяви министърът. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.