В неделя тя инспектира ремонта на столичното 43-то училище „Христо Смирненски“

„Поставихме си за цел да възстановим сградата на 43-то училище „Христо Смирненски“ и тя да стане паметник на културата”. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката на реконструкцията на учебното заведение, което се намира на бул. „Сливница“ 45, предаде БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

„Искам да изразя своята радост, за това, че се намираме пред една сграда, която беше абсолютна руина. Тя е създадена преди 110 години от бежанците, българските македонци дошли в този квартал в нашия град. Бедни хора, но са събрали пари, за да си построят училище“, добави Фандъкова. По думите ѝ сградата е била зарязана от десетилетия.

Ремонтите в десетки училища ще продължат и след 15 септември

„Ние я познаваме като старото Военно окръжие. Сградата не се води паметник на културата. Ние си поставихме за цел да я възстановим, да се използва за учебно заведение, за което нашите предци са я построили и съответно да поискаме да стане паметник на културата, защото наистина е много красива, стойностна и ценна за хората и за район „Илинден“, обясни кметът.

„Благодаря на кмета и на екипа му, защото той работи наистина със сърце и душа, за да може на първият учебен ден децата да прекрачат прага на училището“, допълни още Фандъкова.

Снимка: БГНЕС

„Пожелавам успех и на добър час на всички ученици, учители на София в утрешния ден и разбира се много радост и удовлетворение на всички родители, които изпращат утре децата си“, добави Фандъкова.

Тя коментира, че инвестициите в 43-то училище са около 4 млн. лв., финансирано е от Оперативната програма „Региони в растеж“. „Благодаря на Министерството на регионалното развитие и на управляващия орган. Успяхме да защитим тези средства пред Европейската комисия, с които подобряваме средата в училищата и детските градини на София“, добави Фандъкова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.