Коментират депутатът от ВМРО Борис Вангелов и журналистът Иво Инджев

Въпрос на държавност е да имаме наборна военна служба. Българският войник и Българската армия трябва да защитават държавата независимо откъде идва заплахата. Това каза депутатът от ВМРО и заместник-председател на Комисията по отбрана в Народното събрание Борис Вангелов  в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Връщат казармата от 2021 година?

Вангелов цитира социологическо проучване, проведено от Министерството на отбраната, според което 71% от българите искат въвеждането на задължителна служба. Държавите в Европа, в които има масова наборна военна служба са Австрия, Швейцария, Швеция, Гърция, Турция, Дания, Латвия, Литва и Естония, уточни той и добави, че в Швеция е върната след 7-годишно прекъсване.

Депутатът обясни, че вече е готов Закон за доброволната служба и ще бъде внесен в парламента.

ВМРО искат задължителна казарма и военно обучение

Журналистът Иво Инджев посочи, че в държавите, в които има наборна военна служба в Европа, има реална заплаха за сигурността им. „В трите балтийски държави е запазена военната служба, заради заплаха от страна на Русия. Тази причина е официално призната. Турция и Гърция са в състояние на война почти от десетилетие”, уточни той.

Според него обаче в България няма заплаха, която да изисква връщането на наборната служба.  

„Очевидно се разчита на новооткрития напоследък политически фактор – български консерватизъм, т.е. на традицията. Според нея, който не е служил в казармата, не е мъж. Аз питам, след като има толкова яростни хора срещу любовта между хората от един и същи пол, защо не попитат жените кои са истинските мъже. Дали е този, който марширува по плаца и е надянал униформата, или е онзи, който може да осигури на жена си стабилно семейство, деца и тяхното отглеждане”, посочи журналистът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.