Според него Техеран дестабилизира целия Близък изток

Изключително съм обезпокоен от риска от ескалация след атаката срещу саудитски петролни съоръжения. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, обвинявайки Техеран, че дестабилизира целия Близък изток, съобщава БТА. Столтенберг каза това в интервю за Франс прес от Багдад, където е на посещение.

САЩ обвиниха Иран за атаките в Саудитска Арабия

"Призоваваме всички страни да попречат на подобни атаки, защото те могат да имат негативни последици върху целия регион и сме изключително обезпокоени от риска от ескалация. Иран подкрепя различни терористични групи и е отговорен за дестабилизацията на целия регион", заяви Столтенберг.

САЩ и Иран си размениха остри реплики относно ядрените дейности на Техеран

Вашингтон и Рияд обвиняван Иран, че стои зад атаката, за която отговорност поеха йеменските бунтовници хуси. САЩ казват, че нямат никакви доказателства, че атаката е дошла от Йемен.

В Ирак Столтенберг ще има срещи с иракски лидери и ще се срещне с командващия мисията на НАТО в тази страна, както и с представители на международната общност и с командващия обединената оперативна група на операцията Непоколебима решимост.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.