Той присъства на форум за киберсигурност

"С финансовия министър ще видим дали могат киберспециалистите в електронното управление да получат по-високи заплати". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на форум за киберсигурност, провел се във вторник. На събитието висши представители на властта, министри, бизнесмени и представители на частния сектор наблюдават публична демонстрация на хакерска атака.

СЛЕД ТЕЧА НА ДАННИ ОТ НАП: Над 150 души с колективен иск срещу приходната агенция

„В днешната ситуация можем само да работим съвместно с всички граждански организации, стопански инициативи, защото защитаваме и хората, и бизнеса, а оттам - и държавната сигурност. Сигурно могат много примери да се дадат. Сигурно много може да се говори. Сигурно можем да бъдем упрекнати, че недостатъчно пари се дават в този сектор за защита. Таванът на заплатите е нещо, което много пречи да привлечем в министерствата достатъчно квалитетни хора. Ние плащаме по 1500 лв. В частния сектор заплатите на подобни IT-специалисти са от 10 000 лв. нагоре, но не по-малко. На конкурс за работа при нас в този сектор се явяват по 100 човека. Накрая най-глупавият остава само един, ако остане и един. Всички, като чуят за заплащането, се обръщат и казват „Благодаря“, заяви още Борисов.

В НАП липсвали разписани правила за защитата на личните данни

"В същото време, когато претърпим хакерска атака, казваме, че държавните институции са уязвими. Това пряко се отразява на гражданите. Нещо повече, хакерите продължават своята дейност и атакуват банки, застрахователни компании, където пак нанасят поражения на стотици хиляди хора“, коментира още Борисов и призова за обществена нетърпимост към тази дейност.

Премиерът каза, че приема протегнатата ръка за публично-частно партньорство на държавата с бизнеса за сътрудничество в борбата с хакерските атаки и заяви, че с финансовия министър ще обсъдят възможността за увеличаване на заплатите киберспециалистите чрез законодателни промени. Това най-вероятно щяло да се случи в рамките на електронното управление.

Главният прокурор Сотир Цацаров също призова за спешни промени на закона с цел о-ясни дефиниции и по-сериозни санкции в борбата с киберпрестъпността. Ресорният вицепремиер пък се ангажира със създаването на група, която да работи за изработването на нови текстове до края на годината.

Финансовият министър Владислав Горанов пък заяви, че властите обмислят "Информационно обслужване". "Това е една голяма държавна компания, която носи отговорност не само за изборите, но и по отношение на критичната инфраструктура", обясни министърът. И добави, че финансирането на звеното по киберсигурност ще бъде осигурено от бюджета.

По-късно през деня премиерът беше на откриването на нов технологичен завод в Петрич. Там той заяви, че рецесия се бори с откриването на нови заводи и осигуряване на работна ръка. 

Министър-председателят припомни за открития вчера огромен завод за 300 милиона лева, което е ярък знак за развитието на българската икономика. „Вие сте дошли по „Струма“, видели сте десетки багери, валяци, които продължават да доизграждат магистралата до Кресна. Така че Петрич ще стане на един час път от София“, постави акцент премиерът Борисов и върху развитието на инфраструктурата в региона.

В ранния следобед премиерът присъства и на откриването на Регионално депо за отпадъци, което ще обслужва 5 общини в Благоевград. На събитието беше и кметът на града Атанас Камбитов. Той разказа подробности относно проекта. 

Снимки: Министерски съвет 

Снимки: Министерски съвет 

„Това е един от най-важните проекти както за община Благоевград, така и за съседните. Доскоро нямахме регионално депо и плащахме доста санкции. Строителството продължи около година и половина. Проектът е финансиран от републиканския бюджет”, коментира Камбитов.

Снимки: Министерски съвет 

„24 млн. лева не само за Благоевград, но и за други 4 общини. Вече има депо за 100 години. Уникален строеж. Сега идвам от разкопките на уникален град. Канализацията там е на 2400 години. Искам да благодаря на всички кметове - и чужди, и наши, които помогнаха всичко да бъде построено по най-съвременен начин. Ако не го бяхме направили, тези общини щяха да фалират. Днес е добър ден за всички. Години наред не можехме да ги убедим да го направим заедно, но накрая, щом имаме този резултат, мисля, че е добре. Яко се строи. Правим заводи и в Петрич. Индустриалната зона на Симитли и Благоевград се обединиха, има много инвеститори. Тези, честните, преди нас, така са направили, че града няма земя, няма къде да се строи", заяви Борисов.

„Ние сме много далеч от рецесията. Да, големите държави се клатят. Атаките с дронове ще повлияят на цената на горивата. Стабилност и да не се подвеждат по глупостите на тези, които приказват, че сме се провалили. Провал беше като нямаше депо. Провал беше червените кметове като хвърляха навсякъде и нямаше екология", каза още той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.